Nieuws

North Sea Port, Havenbedrijf Rotterdam en Groningen Seaports standaardiseren haveninfrastructuur

Gepubliceerd op vr 12 aug 2022
North Sea Port, Havenbedrijf Rotterdam en Groningen Seaports hebben een overeenkomst gesloten om samen de maritieme infrastructuur te standaardiseren. Het gaat om steigers, bolders, kademuren, wegen en elektriciteitsvoorzieningen. Dit is goedkoper, efficiënter en het verhoogt de kwaliteit.

Havenbedrijf Rotterdam besloot in 2015 voor realisatie van haar maritieme infrastructuur de ontwerpvrijheden vast te leggen en over te gaan tot standaardiseren op basis van de jarenlange ervaring die het heeft in havenbouw en -beheer. De standaarden maken het mogelijk projecten sneller te realiseren. Ze zorgen voor uniformiteit, maar niet voor eenheidsworst. Uiteindelijk krijgt ieder project een uniek programma van eisen. 

North Sea Port en Groningen Seaports gaan de standaarden gebruiken in de verdere ontwikkeling van de toekomstbestendige haveninfrastructuur, wat tot de kerntaken van de havenbedrijven behoort. Met goede infrastructuur willen beide havenbedrijven de veiligheid in de haven verbeteren en maatwerk aan bedrijven en investeerders leveren. Ze zullen bovendien samen met het Havenbedrijf Rotterdam de ervaringen delen en werken aan de verdere ontwikkeling van de Nederlandse havenbouwstandaarden. 

Veilige haveninfrastructuur tegen optimale kosten 

Betrouwbaarheid, beschikbaarheid, onderhoudbaar, veiligheid, gezondheid en duurzaamheid, dat zijn de leidende principes bij alle voorschriften van de haveninfrastructuur. Internationaal is dit bekend onder het Engelstalige begrip ‘RAMSHE’ (Reliability, Availability, Maintainability, Safety, Health and Environment). Het streven is om op deze manier een soepele, voorspelbare en daarmee veilige uitvoering van de haveninfrastructuur te voorzien tegen optimale kosten.