Nieuws

North Sea Port stevent wellicht opnieuw af op jaarrecord

Gepubliceerd op do 10 okt 2019
Voor de eerste negen maanden van dit jaar boekten de bedrijven in North Sea Port met 54 miljoen ton bijna 2% meer goederenoverslag via zeevaart dan in dezelfde periode vorig jaar. Indien deze groei de laatste drie maanden blijft aanhouden, kan de fusiehaven dit jaar eindigen met een nieuw record.

De overslag via zeevaart steeg met 1 miljoen ton (+1,7%) vergeleken met de eerste negen maanden van 2018 en komt uit op een totaal van 54 miljoen ton. Voor deze periode is dit opnieuw een record.

De haven zal hierdoor wellicht voor het vierde jaar op rij een record boeken. Werd in 2018 voor het eerst de kaap van 70 miljoen ton overslag via zeevaart overschreden, voor 2019 lijkt het er momenteel op dat dit, met vermoedelijke ruim 71 miljoen ton, opnieuw het geval zal zijn.

Groei in droge bulk en containers

De toename van de overslag via zeevaart voor de eerste negen maanden van 2019 doet zich enerzijds voor in de droge bulk. De stijging van 6,7% tot 26 miljoen ton doet zich voor in de overslag van producten voor de staalindustrie (zoals petcokes) en de bouwsector (zoals zand, cementklinker en bakstenen). De stijging via zeevaart is anderzijds erg zichtbaar bij de overslag van containers. Die groeit met 51% tot bijna 2 miljoen ton, goed voor 277.000 TEU.

Derde kwartaal

In het derde kwartaal van 2019 (17,4 miljoen ton) is de maritieme overslag 1% gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit derde kwartaal ligt in de lijn van de laatste sterkere kwartalen.

Voorzichtig optimistisch

Begin dit jaar was North Sea Port voorzichtig optimistisch. Ook na negen maanden is dit het geval. De haven kent nog altijd veel vraag naar vestigingsmogelijkheden en de goederenoverslag via zeevaart stijgt in enkele segmenten. In de tweede jaarhelft neemt de groei echter wat af. De nakende Brexit en een krimpende economische groei blijven aanmanen tot enige voorzichtigheid.

Foto: Tom D'Haenens