Nieuws

North Sea Port vervangt alle straatverlichting in Gentse deel door ledverlichting

Gepubliceerd op di 17 dec 2019
North Sea Port vervangt de komende drie jaar ook in het hele Gentse deel van de haven de bestaande straatverlichting door ledverlichting. Deze nieuwe zuinige straatverlichting is een eerste stap in de uitvoering van het Lichtplan Kanaalzone.

Het netbedrijf Fluvius zal één voor één alle verlichting vervangen. Dit zorgt voor een lager energieverbruik en voor minder lichtvervuiling.

In het Skaldenpark, waar veel toeleveranciers van de autofabriek van Volvo Car Gent gevestigd zijn, is al een eerste reeks van 120 oude straatlampen omgebouwd. Niet enkel worden de lampen omgebouwd naar energiezuinige ledverlichting, de hele armatuur wordt er afgehaald en door nieuwe vervangen. De verdere vervangingen gaan van de oudste zones van de haven in de richting van de nieuwe, van het Grootdok in het zuiden van de haven tot het Kluizendok in het noorden. In totaal worden zowat 1.200 lichtpunten vervangen.

Energiezuinig en minder lichtvervuiling

North Sea Port kiest bij de volledige verledding voor één en dezelfde lichtkleur, een koel wit, wat aansluit bij het in 2011 met de verschillende partners en gemeenten opgemaakte Lichtplan Kanaalzone. Dit zorgt voor een gerichtere verlichting en dus minder lichtvervuiling. In de aanpalende gemeenten voorziet het Lichtplan Kanaalzone een warmwitte lichtkleur.

Minder CO2-uitstoot

Deze zogenoemde verledding van de openbare verlichting is tot 45% energiezuiniger dan de klassieke straatlampen. Dit draagt bij tot fors lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot.

In het Gentse deel van North Sea Port werd de eerste ledverlichting in 2013 geplaatst op het bedrijventerrein Rieme-Noord. In het Nederlandse deel van North Sea Port is de straatverlichting reeds allemaal ledverlichting.