Nieuws

North Sea Port werkt mee aan Engagementsverklaring 'Werken in de haven – Zoveel kansen'

Gepubliceerd op do 28 jun 2018
North Sea Port, het 60-kilometer-lange grensoverschrijdende havengebied van Gent in België tot Vlissingen in Nederland, groeit en bloeit. Om verdere groei te ondersteunen is het noodzakelijk dat alle stakeholders de handen in elkaar slaan om de bedrijven te steunen in hun zoektocht naar personeel.

Het havengebied is momenteel goed voor 98.372 jobs: 43.941 directe en 53.431 indirecte jobs in ongeveer 525 bedrijven. In de engagementsverklaring 'Werken in de haven - Zoveel kansen' doen North Sea Port, de Stad Gent, de VDAB Oost-Vlaanderen en Voka-VeGHO samen een oproep om bedrijven te ondersteunen in hun zoektocht naar personeel. Zij doen een oproep aan alle maatschappelijke stakeholders om samen met hen deze uitdaging aan te gaan. Ze roepen hen op om de engagementsverklaring te ondertekenen en samen acties te ondernemen om:

  • de vacatures in de haven bekend te maken;
  • kandidaat-werknemers vacaturegericht op te leiden;
  • de mobiliteit in de haven te versterken;
  • de grensoverschrijdende arbeidsmarkt te ontsluiten.

Zo ondersteunen ze de bedrijven in de haven van North Sea Port bij het vinden van geschikt personeel én werken ze aan kwaliteitsvol werk voor iedereen. Ze doen dat naar aanleiding van een signaal van 300 bedrijven, die in een enquête van het Oost-Vlaamse VOKA-VEGHO te kennen gaven dat het aantal vacatures stijgt, maar dat het moeilijk is kandidaten te vinden. De Stad Gent ging samen zitten met de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling), VOKA-VEGHO en North Sea Port, om hierop een antwoord te formuleren.

Het resultaat is een engagementsverklaring waarin de verschillende partijen aangeven hoe ze de komende maanden en jaren willen werken aan werk in de haven. In samenspraak met de diverse partners, wordt het engagement vanaf dit najaar verder uitgewerkt in een concreet actieplan.

Veel jobs in het havengebied

Jobs als ‘productiearbeider’ en ‘onderhoudsmecanicien’ prijken bovenaan de lijst van meest gezochte profielen. Maar ook procesoperatoren, commercieel-technisch bedienden, chauffeurs en ingenieurs zijn erg gegeerd.

De haven stopt niet aan de grens

Op vrijdag 8 december 2017 is de fusieovereenkomst tussen Zeeland Seaports en het Havenbedrijf Gent getekend. North Sea Port positioneert zich hierdoor meteen in de Europese top van zeehavens: ze is de nummer drie in toegevoegde waarde en de nummer tien in goederenoverslag. Daarnaast heeft North Sea Port de ambitie om tegen 2020 het aantal werknemers op te trekken tot 100.000.