Nieuws

North Sea Port werkt samen met bedrijven, overheden en burgers aan een veilige haven

Gepubliceerd op do 1 dec 2022
Vorig jaar passeerde bijna 130 miljoen ton goederen de haven. Hoe weten we precies welke goederen North Sea Port binnenkomen, en of die aan de regels voldoen? Daarom vinden er controles plaats.

Douanier Ed Barneveld neemt ons mee achter de schermen. “Vandaag controleren we een schip uit Zuid-Amerika met een lading bananen op illegale producten. Op de vrachtbrief zien we over hoeveel bananen het gaat, en hoe die over de ruimen verdeeld zijn. Wij kunnen dan het ruim aanduiden dat gelost moet worden voor controle.”

Samen met burgers

En controleren, dat doet de douane niet alleen. In november 2022 maakte de Oost-Vlaamse federale politie het haveninformatiekruispunt bekend, legt hoofdcommissaris Patrick Willocx uit: “Daar kunnen burgers melding maken van verdachte situaties die zich in de Gentse haven voordoen. Je kan je gegevens achterlaten, maar je kan ook anoniem melding doen.” Voor België kan dat op meldpunt-havik.be. In Nederland bestaat al zo’n meldpunt: meldmisdaadanoniem.nl.

Al controleert de haven natuurlijk niet alleen op illegale producten en verdachte situaties, weet Hanneke de Bruin van Lineage (voorheen Kloosterboer): “In onze grenscontrolepost worden ladingen van buiten de Europese Unie aan kwaliteitscontroles onderworpen. Zo werd hier net een doos vis uit Engeland geleverd, en dat is nu natuurlijk geen Europese Unie meer.”

Hoeveel groene energie wekt onze haven op?

De windmolens en zonnepanelen in het havengebied zijn stille getuigen van North Sea Ports doel om tegen 2050 volledig koolstofneutraal te worden. Maar hoe ver staan we daarmee, en hoeveel hernieuwbare energie wordt er anno 2022 al opgewekt? Je ontdekt het in de onderstaande video!

Onze Haven is een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18.00 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.