Nieuws

North Sea Port zoekt herbestemming voor havenjacht ‘Jacob van Artevelde’

Gepubliceerd op di 28 jun 2022
Het havenbedrijf North Sea Port is op zoek naar een nieuwe bestemming voor zijn havenjacht ‘Jacob van Artevelde’. Geïnteresseerde partijen kunnen hiertoe een voorstel indienen.

Het havenjacht ‘Jacob van Artevelde’ is sinds 1964 een vertrouwd zicht in de haven. Decennialang hebben bezoekende delegaties, potentiële investeerders, bedrijven, kijklustigen… aan boord van het schip kennisgemaakt met de havenbedrijvigheid in de Kanaalzone Gent-Terneuzen. Jaarlijks voer het jacht een honderdtal keer rond in het havengebied en ontdekten duizenden mensen de haven van binnenuit. 

Beperkingen 

‘De Jacob’ kampt met een aantal beperkingen die een efficiënt en duurzaam gebruik steeds meer in de weg staan. Zo is het vaargebied vandaag beperkt tot het Zeekanaal Gent-Terneuzen en is het schip moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Daarnaast dringen zich onderhouds- en vernieuwingskosten op met het oog op het hernieuwen van het communautair certificaat en comforteisen. 

Herbestemming 

Onder meer om deze redenen heeft het havenbedrijf North Sea Port besloten om op zoek te gaan naar een partij die het schip een nieuwe invulling wil geven. Met het oog op het indienen van een voorstel kunnen geïnteresseerde partijen hun vraag richten aan filip.remmerie@northseaport.com, Facility Manager van North Sea Port. De laatste datum voor het indienen van een voorstel is 31 juli 2022.

Technische fiche ‘Jacob van Artevelde’ 

  • Bouwjaar: 1964, Scheepswerven van Langerbrugge 
  • Lengte 34,4m, breedte 7,32 m, maximale diepgang 2,4 m 
  • Europees scheepsidentificatienummer: 06105133 
  • Meetbrief: BR36252B 
  • Uniecertificaat voor binnenschepen Nr. 10093AN, geldig tot 27/08/2023 
  • Hoofdaandrijving: CUMMINS KTA19M motor (368 kW, 1.800 toeren) 
  • Generatoraandrijving: CUMMINS 4B-39GM ?motor (45kW)