Nieuws

Officieel einde sanering Thermphosfabriek in North Sea Port

Gepubliceerd op di 18 mei 2021
Na een jarenlange sanering is het voormalige Thermphosterrein in Vlissingen schoon opgeleverd en klaar voor gebruik. Op dinsdag 18 mei 2021 is de grond officieel opgeleverd door Van Citters Beheer, verantwoordelijk voor de sanering, aan North Sea Port.

Dat gebeurde voor het kantoor van Thermphos. Dinro Hobbel, directeur VCB, overhandigde aan Daan Schalck, CEO North Sea Port symbolisch de sleutels van het kantoorgebouw, het enige dat nog op het terrein staat. Er werd teruggekeken op de sanering, die even uniek als ingewikkeld was.

Dinro Hobbel: “De sanering was, mede vanwege de aanwezigheid van verschillende gevaarlijke stoffen zoals fosfor en radioactieve materialen, een flinke uitdaging. Voor al die verschillende stoffen gelden andere gevaren en veiligheidsrisico’s, Maar vooral ook andere handhavende instanties. En voor radioactiviteit veranderde ook nog eens de regelgeving en handhavingsnorm. En zo kwamen we steeds weer nieuwe uitdagingen tegen.”

Terrein om verder te ontwikkelen

Daan Schalck: “Als North Sea Port danken we alle partijen, in het bijzonder het Rijk en de Provincie Zeeland, voor de veilige sanering van het Thermphosterrein. Als haven zullen we deze gronden opnemen in ons aanbod van vrije bedrijfsterreinen om de haven verder te ontwikkelen. We kijken uit naar een invulling met duurzame activiteiten. Dit zal immers in ons nieuw strategisch plan een belangrijke plaats krijgen.”

Gedeputeerde van de provincie Zeeland Jo-Annes de Bat: “Thermphos is lange tijd echt een hoofdpijndossier voor de Provincie geweest. We zijn vooral blij dat de sanering uiteindelijk toch binnen de tijd en het budget is gelukt. Dat was ook niet mogelijk geweest zonder hulp van het Rijk. Deze sanering is een mooi voorbeeld voor andere regio’s, want nergens ter wereld is een fosforfabriek op een schone manier zoals hier opgeruimd. Over dat eindresultaat kunnen we tevreden zijn.”

Thermphos, een voormalige fosforfabriek

Thermphos is de voormalige fosforfabriek in North Sea Port in Vlissingen. De fabriek kwam in financiële problemen door een verslechtering van de markt voor fosforproducten en de noodzaak om te investeren in installaties. De fabriek ging in 2012 failliet. In oktober 2014 werd met de sanering gestart. De sanering is uniek, nog nergens ter wereld is een fosforfabriek echt 'opgeruimd'. De verwerking van het fosforslik gebeurt via voorbewerking in een filterpers (scheiding zuivere fosfor) en verbranding in een calciner (verbrandingsoven).

Het schoonmaken van het voormalige Thermphos terrein was een complexe klus die aanvankelijk veel vertraging opliep.

De sanering werd geraamd op 129,5 miljoen euro. Het Rijk, de Provincie Zeeland en North Sea Port hebben uiteindelijk samen de verantwoordelijkheid genomen en alle drie eenzelfde financiële bijdrage geleverd om de sanering tot een goed einde te brengen. En daarna ging het toch nog relatief snel.

Bekijk hieronder de timelapse van de sanering.