Nieuws

Oleon investeert 20 miljoen in nieuwe groene chemieproductie in North Sea Port

Gepubliceerd op do 14 jun 2018
Oleon, een wereldspeler in de groene chemie, opende op 6 juni een fabriek in het havengebied Gent van North Sea Port. De nieuwe fabriek is goed voor 10 nieuwe jobs. Deze productie-eenheid in Ertvelde zet zonnebloemolie om in ingrediënten voor smeerstoffen, autolakken en duurzame cosmetica.

De producten worden wereldwijd afgezet.

Zonder oleochemie zou onze wereld er heel anders uitzien. Oleochemische bedrijven zetten natuurlijke oliën (zoals raapzaadolie) en vetten (van plantaardige of dierlijke oorsprong) om in allerlei basisgrondstoffen. Die worden door andere bedrijven gebruikt om een brede waaier van producten te maken. Zeep, verf, smeerolie, antibiotica, textiel, cosmetica, kaarsen, drukinkt, meststoffen, biodiesel, smaakstoffen: je kunt het zo gek niet bedenken, of er komt wel een oleochemisch product aan te pas.

Nieuwe fabriek

Oleon NV is een wereldspeler op het vlak van oleochemie en maakt sinds 2009 deel uit van de Franse groep Avril. Het bedrijf heeft twee productiecentra in België (Ertvelde in het havengebied Gent en Oelegem nabij Antwerpen), maar produceert ook in Duitsland, Frankrijk en Maleisië. In Ertvelde investeert Oleon 20 miljoen euro in een nieuwe productie-eenheid. De nieuwe fabriek kwam naast de bestaande en werd op woensdag 6 juni ingehuldigd door Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters en door Moussa Naciri, CEO van Oleon NV.

Windmolens en lippen smeren

Nieuw is dat de fabriek niet van raapzaadolie, maar van zonnebloemolie vertrekt. Die wordt via binnenschepen uit Frankrijk aangevoerd. Eddy Feijen (Managing Director Base Oleon Chemicals): “We maken er twee grondstoffen mee. Het grootste deel is isostearinezuur van superieure kwaliteit. Dit zuur is goed bestand tegen oxidatie en blijft bovendien vloeibaar bij lage temperaturen. Daardoor is het een ideaal ingrediënt in biologisch afbreekbare smeeroliën. Die gaan zeer lang mee en worden bijvoorbeeld in de tandwielkasten van windturbines gebruikt. Een andere toepassing voor isostearinezuur is duurzame cosmetica, ook een sterk groeiende markt.”

Naast isostearinezuur maakt Oleon in de nieuwe fabriek ook dimeerzuur. Dit product is waterafstotend en uv-bestendig. Daardoor is dimeerzuur geknipt als basis voor autolakken.

Belangstelling uit China

Oleon investeerde 20 miljoen euro in de nieuwe fabriek. De nieuwe unit zal ruim 14.000 ton per jaar produceren. Zo wil het zijn wereldwijde marktaandeel verdubbelen van 15 naar 28%. Oleon verkoopt zijn producten niet alleen in heel Europa en de Verenigde Staten, maar ook in het Verre Oosten. Eddy Feijen: “We merken dat de belangstelling uit China groot is. Daar zijn we best trots op. De markt voor duurzame, hoogkwalitatieve oleochemische producten zal volgens ons alleen maar groeien.”