Nieuws

Ombouw ringweg R4 in North Sea Port wordt voorgesteld tijdens digitale campagne en roadshows

Gepubliceerd op do 20 feb 2020
In 2020 start De Werkvennootschap met de ombouw van de R4 West en Oost in North Sea Port. Deze ringweg rond het Gentse deel van de haven wordt aangepakt op achttien knooppunten om zo een veiligere situatie te creëren voor alle weggebruikers.

De R4 West en Oost (R4WO) doorsnijdt het Gentse deel van de haven en delen van de gemeenten Zelzate, Evergem en Wachtebeke. De R4 loopt rond het zuidelijkste punt van North Sea Port tot aan de Nederlandse grens. In het havengebied is het een belangrijke verkeersader in de richting van de terminals en de aansluiting op het kruispunt van de belangrijke snelwegen E17 en de E40. 

De ringweg is op meerdere kruispunten onvoldoende veilig en zorgt voor files. Daarnaast heeft de huidige R4WO onvoldoende veilige oversteekplaatsen en voet- en fietspaden. Dit voorjaar stelt Team R4WO het project voor via zijn website en zijn Facebookpagina. Daarnaast komt het Team ook in de buurt langs. 

Achttien knooppunten aanpakken 

Het project R4WO bestaat uit twee delen: de realisatie van vier ‘quick wins’ en de herinrichting van de overige veertien knooppunten. De Quick wins zijn deelprojecten die eerder uitgevoerd worden: de realisatie van drie fietsbruggen en de aanleg van een turboverkeersplein aan het ‘Eurosilo’-knooppunt in Oostakker. Deze werkzaamheden starten dit jaar nog. De overige veertien knooppunten worden aangepakt vanaf 2022. Deze werkzaamheden worden ten laatste in 2028 afgerond. 

Digitale campagne 

“Naar aanleiding van de openbare onderzoeken willen we iedereen zo goed mogelijk informeren over de stand van zaken per zone. Daarom zet Team R4WO in het voorjaar van 2020 een digitale campagne op. Inwoners van de betrokken gemeenten kunnen hun vragen over het project insturen via onze website of via onze Facebookpagina ”, zegt Marijn Struyf. 
Alle informatie over elk knooppunt verschijnt meteen op de website.

Om op de hoogte te blijven, kan iedereen zich inschrijven op onze digitale nieuwsbrief. 

Inschrijven Nieuwsbrief R4WO

Roadshows voor bedrijven en inwoners 

“Daarnaast organiseren we dit voorjaar ook infomarkten voor bedrijven en omwonenden”, vermeldt Marijn Struyf nog. In totaal worden er vijf infomomenten georganiseerd voor het hele project R4WO, verdeeld over vijf zones. “Zo kunnen omwonenden en bedrijven meer te weten komen over de knooppunten in hun gemeente.” 

Op de kaart rechtsboven kan je bekijken welke knooppunten tot welke zone behoren.

Infomarkten in de buurt van de werken

De werken worden opgedeeld in verschillende deelzones. Per deelzone is er een infomarkt waar de werken worden toegelicht:

  • Zone West (Zelzate, Rieme, Ertvelde, Kluizen, Wippelgem, Doornzele en Evergem-Centrum): donderdag 12 maart van 15 tot 20 uur in het Koetshuis van Wippelgem, Kramershoek 4 in Evergem. Inschrijven via www.R4WO.be/west 
  • Zone Wondelgem: maandag 27 april van 15 tot 20 uur in De Zulle, Botestraat98 in Gent. Inschrijven via www.R4WO.be/wondelgem 
  • Zone Noordoost (Zelzate en Wachtebeke): woensdag 20 mei van 15 tot 20 uur in De Zwarte Ruiter, Schoolstraat 3 in Wachtebeke. Inschrijven via www.R4WO.be/noordoost 
  • Zone Oost (Sint-Kruis-Winkel, Desteldonk en Oostakker): woensdag 10 juni van 15 tot 20 uur in het Ontmoetingscentrum, Pijphoekstraat 30 in Oostakker. Inschrijven via www.R4WO.be/oost 
  • Zone Zelzate (Zelzate-Centrum): blijf op de hoogte via www.R4WO.be/Zelzate 

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de website van R4WO

Website R4WO

Foto: Tom D’Haenens