Nieuws

Bekijk Onze Haven 14: Over chocolade en efficiënt gebruik van de Westsluis in Terneuzen

Gepubliceerd op vr 18 sep 2020
In deze aflevering van Onze Haven gaat het over Fuji Oil Europe en hun rol in de chocolade op ons bord, het efficiënt gebruik van de Westsluis in Terneuzen en wat een bal met plastic flessen in de haven doet.

Hoe de chocolade op je bord zomaar uit onze haven kan komen! Fuji Oil Europe, gevestigd in North Sea Port, is een voedingsmiddelenbedrijf en onderdeel van de Japanse groep Fuji Oil. Het bedrijf heeft twee hoofdactiviteiten: raffinage van plantaardige oliën en vetten en productie van cacaogebaseerde vullingen, coatings en gespecialiseerde chocoladeproducten.

Efficiënt gebruik van de sluizen

In Terneuzen wordt nog altijd hard gewerkt aan de Nieuwe Sluis. Ondertussen worden ook de bestaande sluizen volop gebruikt én geoptimaliseerd om schepen er vlot door te laten varen.

Dat geldt in het bijzonder voor de Westsluis, zo legt Rudi Adam, nautisch adviseur Rijkswaterstaat, uit. “Sinds begin 2020 kunnen lijnschepen nog preciezer hun aankomsttijd aangeven. De schepen krijgen dan maanden op voorhand een vast tijdslot toegewezen.”

Duurzaamheid in de haven

North Sea Port zelf draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. In Terneuzen vind je het Bio Base Europe Training Center. In dit centrum vinden evenementen en workshops plaats over duurzame economie en technologie. Het gebouw zelf is ook duurzaam: zo voorziet het grotendeels in eigen energie- en waterbehoefte via aardwarmte, meedraaiende zonnepanelen en een eigen waterzuiveringsinstallatie.

Onze Haven is een tweewekelijkse rubriek over North Sea Port, uitgezonden op het Nederlandse Omroep Zeeland en de Belgische regionale zender AVS. Je kunt alle afleveringen herbekijken via ons YouTube-kanaal.