Nieuws

Bekijk Onze Haven 15: Over waterhergebruik bij Dow Chemical en havenlogisitiek studeren

Gepubliceerd op do 1 okt 2020
Over werken in de haven bestaan nogal wat misverstanden. Dat imago wordt doorprikt aan Maritiem en Logistiek College De Ruyter in Vlissingen. Verder komt in deze aflevering het waterbeleid van Dow Chemcial in Terneuzen aan bod. Wateradviseur Niels Groot licht toe hoe het bedrijf dat aanpakt.

Havenlogistiek

“Jongeren denken vaak dat werken in de haven vuil werk is. Chemie en kolen bijvoorbeeld”, aldus docent logistiek Annika Hofstede. Maar werken in de haven is meer dan dat: de gigantische goederenstromen die er passeren, via zeevaart, binnenvaart, wegvervoer én het spoor, moet op elkaar afgestemd worden. Dat is wat je leert in de opleiding ‘havenlogistiek’ aan Maritiem en Logistiek College De Ruyter in Vlissingen.

“Interessant is ook dat onze studenten al tijdens hun studietijd een contract aangeboden krijgen”, tipt de docent nog.

Waterbeleid

De haven moet niet alleen efficiënt en vlot draaien, ook duurzaamheid is een aandachtspunt. Ook Dow Chemical in Terneuzen draagt er zijn steentje aan bij. “We gebruiken wel 20 miljard liter per jaar. Door waterhergebruik verkleinen we de druk op het systeem”, legt wateradviseur Niels Groot van Dow Chemical uit.

Het bedrijf zet ook in op een flinke waterbesparing tegen 2025: maar liefst 20 procent minder water is het streefdoel.

Waar is dit?

Nog meer water in de rubriek ‘Waar is dit’ waarbij uitgelegd wordt waar het doodlopend kanaal, zoals zijkanaal C, voor dient.

Bekijk de volledige reportages in Onze Haven, een tweewekelijkse rubriek over het havengebied van North Sea Port, op de Nederlandse Omroep Zeeland en de Belgische regionale zender AVS. Je kunt alle afleveringen herbekijken via ons YouTube-kanaal.