Nieuws

Onze Haven 3: Duurzame binnenvaartschepen en woon-werkverkeer per veerboot

Gepubliceerd op do 20 feb 2020
Ken jij de veerboten al op het Kanaal Gent-Terneuzen? In deze aflevering van ‘Onze Haven’ ontdek je meer over het belang van de veerdiensten voor woon-werkverkeer in het gebied van North Sea Port. Kijk ook mee op een gloednieuw binnenvaartschip en ontdek hoe binnenvaart steeds duurzamer wordt.

Binnenvaart speelt een belangrijke rol voor North Sea Port. Maar liefst 54% van het goederenvervoer tussen de haven en het achterland gaat via de binnenvaart – heel uniek in Europa. Binnenvaartschepen worden bovendien steeds duurzamer. De nieuwe generatie schepen heeft batterijen aan boord, die tijdens het varen opladen en zo voor energie zorgen. Ook de restwarmte van de motor wordt gebruikt, bijvoorbeeld voor het opwarmen van de woonruimtes en warm water in het schip.

In het havengebied van North Sea Port steek je het water niet alleen over via bruggen en tunnels. Op 4 plaatsen brengt de veerboot je naar de andere oever: zowel op de Westerschelde als op het Kanaal Gent-Terneuzen in Sluiskil, Terdonk en bij Langerbrugge. De veerboten worden elke dag gretig gebruikt voor woon-werkverkeer.

Ook de indrukwekkende site van overslagbedrijf Ovet in Vlissingen komt aan bod. Daar worden gigantische hoeveelheden droge bulk behandeld en overgeslagen.

Bekijk aflevering 3 van Onze Haven online