Nieuws

Onze Haven 8: grensoverschrijdende haven, Nieuwe Sluis en Groene Knoop

Gepubliceerd op do 30 apr 2020
North Sea Port ligt zowel op Nederlands als op Belgisch grondgebied en dat werpt zijn vruchten af. Ook tijdens de coronacrisis. En ondanks de striktere maatregelen gaan de werkzaamheden aan de Nieuwe Sluis in Terneuzen gewoon door. Ontdek dit en meer in deze aflevering.

In Vlissingen en op het kanaal Gent-Terneuzen loop het zee- en binnenvaartverkeer gewoon door. Gelukkig maar, want dat is levensnoodzakelijk voor de economie. De nauwe samenwerking tussen België en Nederland leidt tot een optimale werking, ook in tijden van corona.

En er ligt veel stil, maar niet de werkzaamheden aan de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Duidelijke afspraken, andere lunchtijden en goede hygiënemaatregelen zorgen ervoor dat alles nog steeds vlot verloopt. De Nieuwe Sluis wordt één van de grootste ter wereld. Als alles goed gaat, vaart het eerste schip er eind 2022 doorheen.

Vlakbij Westdorpe, niet ver van de grens, in Zeeuws-Vlaanderen ligt de Groene Knoop. Het natuurgebied werd aangelegd ter compensatie van de nabijgelegen glastuinbouw. De kassen draaien op restwarmte en CO2 van fabriek Yara. De bomen en struiken staan in bloei, fietsers, wandelaars en ruiters zijn welkom. Mits de nodige afstand uiteraard.

Bekijk aflevering 8 op YouTube