Nieuws

Bekijk Onze Haven: een kijkje bij een brugoperator en bij Damen Shiprepair

Gepubliceerd op do 26 nov 2020
Er gebeurt veel in onze haven dat niet zichtbaar is. Wist je bijvoorbeeld dat brugoperatoren een onmisbare schakel zijn in de haven? Of hoe schepen een onderhoudsbeurt krijgen? Dat zie je in onderstaande aflevering van Onze Haven!

Een brugoperator moet verschillende verkeersstromen tegelijk op elkaar afstemmen. “Via mijn radar zie ik waar het schip zit en wanneer ik een procedure moet starten om onze brug te laten draaien”, zegt Cor Gouka, operator bij Rijkswaterstaat.

De brugwachters zien niet alleen schepen aankomen, ze stellen ook vast dat veel bestuurders het rode licht op de brug over het kanaal Gent-Terneuzen negeren. “Het is lang wachten voor de brug van Sluiskil, maar er is gelukkig een alternatief: rij om en neem de tunnel”, tipt de operator nog.

Scheepsonderhoud

Ooit al de onderkant van een schip van 138 meter lang gezien? Na het bekijken van onderstaande aflevering wel! “Eens om de drie à vijf jaar moet een schip drooggelegd worden en wordt het onderwaterschip gecontroleerd”, legt Michiel de Vliegher van Damen Shiprepair uit.

Dat doet het bedrijf samen met een onafhankelijk classificatiebureau. Dat bureau bepaalt wat moet hersteld worden, en keurt nadien ook het schip. “Zo ontstaan geen vertragingen bij keuringen in andere havens”, verduidelijkt Michiel de Vliegher.

Waar is dit?

De rubriek ‘Waar is dit’ gaat langs bij opvallende blauwwitte silo’s van de Belgische cementfabriek CBR, gelegen langs het kanaal Gent-Terneuzen. Via binnenvaartschepen krijgt CBR bewerkte kalkzandsteen, of klinker, aangeleverd. De diverse soorten cement die hier worden geproduceerd, worden opgeslagen in de opvallende silo’s.

Bekijk hier de volledige aflevering van Onze Haven, de tweewekelijkse reportage over het havengebied van North Sea Port. Uitzending elke twee weken op woensdag op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.