Nieuws

Bekijk Onze Haven: de nieuwe elektrische Volvo en Kronos produceert een witmaker

Gepubliceerd op do 12 nov 2020
Er wordt volop geproduceerd in onze haven. Volvo Car Gent zet in op duurzaamheid en laat de nieuwe volledig elektrische XC40 Recharge bouwen in de fabriek in North Sea Port. Chemiebedrijf Kronos produceert dan weer een van de witste stoffen die er zijn.

Het gaat om titaandioxide, een stof die met hulp van een chemisch proces uit dit titaanhoudend erts wordt onttrokken. Het poeder dat vervolgens overblijft is een van de witste materialen op aarde, en wordt als witmaker gebruikt in allerlei materialen. Kronos is al sinds 1957 gevestigd langs het kanaal Gent-Terneuzen, dat ook cruciaal is voor de aanvoer van grondstoffen.

Elektrische Volvo

In oktober rolde de eerste elektrische Volvo, de XC40 Recharge, van de band in de Gentse vestiging van het automerk. Ook de ‘battery packs’ nodig voor de auto worden in Gent geproduceerd. “De kennis die we hier opdoen is van toepassing op alle andere fabrieken binnen de Volvo-groep waar later elektrische personenwagens zullen gemaakt worden”, legt Peter Durie, projectdirecteur modellancering uit.

Volvo Car heeft grootse duurzaamheidsplannen: tegen 2025 wil het bedrijf dat alle verkochte wagens elektrische wagens zijn. Tegen 2040 wil het autobedrijf volledig klimaatneutraal produceren.

Waar is dit?

De rubriek ‘Waar is dit’ gaat langs bij het Industrieel Museum in Sas van Gent waar de industriële geschiedenis van Zeeland aan bod komt. Leuk voor de kinderen: ze mogen overal op en aanzitten, als het museum (terug) coronaproof kan openen natuurlijk. Het museum ligt aan de Nederlands-Belgische grens en dus heel centraal in North Sea Port.

Bekijk hier de volledige reportage over Onze Haven, de tweewekelijkse reportage over het havengebied van North Sea Port. De uitzending kan ook gezien worden tweewekelijks op woensdag, op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18 uur). Je kunt alle afleveringen ook herbekijken via ons YouTube-kanaal.