Nieuws

Portaal van Vlaanderen zet sluizen Terneuzen digitaal in de kijker

Gepubliceerd op ma 29 mrt 2021
Jaarlijks bewegen 65.000 zeeschepen en binnenvaartschepen via de drie sluizen in Terneuzen tussen het Zeekanaal naar Gent en de Westerschelde. North Sea Port kan niet zonder. In het Portaal van Vlaanderen leer je daar alles over. Dat kan nu de klok rond via het internet, op je eentje of in groep.

Omwille van de coronacrisis is het Portaal van Vlaanderen in Terneuzen momenteel gesloten voor bezoekers. Maar je kan voortaan een virtuele uitstap naar het haveninformatiecentrum in Terneuzen maken en de hele tentoonstelling online bekijken. Via mobiel, computer, laptop of tablet.

Kennis doorsluizen

Hoe werkt een sluis? Hoe lang bestaat het Zeekanaal Gent-Terneuzen al? Wanneer zijn de drie sluizen in het complex precies gebouwd? Hoe zal de nieuwe, grotere sluis er in 2023 uit zien en waarom is die zo hard nodig? Hoe verloopt de aanleg? De antwoorden op deze en nog veel meer vragen kan je nu via de website van het Portaal op jouw tempo ontdekken, wanneer en van waar je dat maar wil. Een virtuele tour maakt het mogelijk alle uithoeken van het Portaal en de wereld van havens, sluizen en scheepvaart stap voor stap te verkennen.

Het project Nieuwe Sluis Terneuzen geeft je zelfs de kans een blik in de toekomst te werpen. Nu is het nog een gigantische werf en een indrukwekkende bouwput, maar in 2023 is het zo ver: dan krijgt de hele kanaalzone een nieuwe voordeur, op maat van grotere schepen. Voor North Sea Port en zijn vele havenbedrijven biedt dat nieuwe groeikansen. Het zal zich vertalen in meer bedrijvigheid en meer jobs.

Volg de gids… en stel hem jouw vragen

Je kan het Portaal van Vlaanderen op eigen houtje online binnenwandelen. Klik en scroll met je muis, wandel van zaal tot zaal en ontdek bij elk bord en bij elke maquette, foto’s, teksten en filmpjes met leuke en nuttige informatie. Ze maken je wegwijs in alle aspecten van zo’n sluizencomplex en de bouw van één van de grootste sluizen ter wereld.

Een woordje bijkomende uitleg kan uiteraard nooit kwaad. Wie wat meer interactie verkiest, kan een virtuele tour boeken onder begeleiding van een gids van het Portaal. De gids kan zijn verhaal aanpassen aan de interesse van de online bezoekers en ingaan op hun vragen. 

Ook groepen kunnen zo’n online rondleiding boeken. Bedrijven, verenigingen of serviceclubs krijgen langs die weg de kans om hun medewerkers of leden een boeiende inkijk te geven in een stukje levende geschiedenis, economisch belangrijke actualiteit en beloftevolle toekomst. Laat die kans niet liggen.