Rail Gent-Terneuzen: onderzoek naar beter spoorvervoer

Als grensoverschrijdende fusiehaven bestaat de noodzaak voor een sterker en grensoverschrijdend spoornetwerk in het havengebied, voor zowel goederen als personen. Op de spoorlijn tussen Gent en Terneuzen zit momenteel een missing link, die kan worden weggewerkt door de spoorverbinding te vervolledigen - parallel lopend met de R4-Oost van Gent naar Zelzate.

In juli 2017 kende Europa een subsidie toe (Connecting Europe Facility) om deze ontwikkeling te onderzoeken. Europa heeft bovendien een voorkeursstatus gegeven aan grensoverschrijdende projecten. 

Dit is een samenwerking van North Sea Port, de gemeente Terneuzen, de stad Gent, de provincies Zeeland en Oost-Vlaanderen, Infrabel en NMBS. 

Dit extra spoor kan bijdragen tot de groei van de haven, de versterking van de duurzaamheid en de economie in de grensregio. De aanhoudende groei in goederenoverslag van de afgelopen jaren kan door de bestaande knelpunten op het spoortraject Gent-Terneuzen op termijn niet worden verwerkt via spoorvervoer. De knelpunten worden nog nijpender door de toename van het spoorverkeer in het havengebied van North Sea Port en de doelstelling om de groei vooral te faciliteren met duurzame modaliteiten zoals het spoorvervoer.