Nieuws

Restauratie van kunstwerk met ‘zwevende’ containers in North Sea Port

Gepubliceerd op ma 13 jan 2020
Aan het Kluizendok in Gent, op de linkeroever van het kanaal Gent-Terneuzen, verrees in 2007 het kunstwerk ‘Speybank’ van kunstenaar Luc Deleu. Van 8 tot 10 januari 2020 onderging het kunstwerk een hoognodige restauratie.

Vier containers vormen een rechtopstaande vijfhoek: een toepasselijke industriële poort of triomfboog voor een haven als North Sea Port. De ‘zwevende’ containers, door kunstenaar Luc Deleu ‘Speybank’ gedoopt, staan sinds 2007 aan het Kluizendok. Het kunstwerk gaat op die plek in gesprek met andere grote objecten, zoals de cementfabriek, de silo’s, het dok en de windturbines. Die locatie was een bewuste keuze, vertelde de kunstenaar daar indertijd zelf over. “Daardoor krijgt mijn werk, dat als sculptuur eigenlijk exuberant groot is, weer de schaal van een beeldhouwwerk.” 

Weerbestendig 

‘Speybank’ werd in 2007 door de provincie Oost-Vlaanderen aangekocht in het kader van het project Gentse Kanaalzone, waar North Sea Port deel vanuit maakt. Het kunstwerk is intussen een iconisch landmark geworden. 

De containers begonnen wel ernstige roestvorming te vertonen. Uit veiligheidsoverwegingen werd geopteerd voor een grondige restauratie. Tussen 8 en 10 januari werden de oude containers gedemonteerd en vervangen door nieuwe exemplaren in weerbestendig cortenstaal. Dit type staal maakt zelf een beschermend roestlaagje aan, waarna het veel minder snel dan gewoon staal verder roest. De deuren van de containers zijn zoveel mogelijk naar beneden gericht en er werden gaatjes in geboord, zodat er na een regenbui geen water in de containers blijft staan. Door die ingrepen zal het kunstwerk nog vele jaren meegaan, zonder al te grote onderhoudskosten. 

Foto: Provincie Oost-Vlaanderen en North Sea Port