Nieuws

Ørsted en Yara dragen met productie van groene ammoniak bij tot energietransitie in North Sea Port

Gepubliceerd op ma 5 okt 2020
Binnen North Sea Port bundelen twee grote spelers hun krachten voor een nieuw project rond hernieuwbare energie. Samen willen Ørsted en Yara groene ammoniak produceren op basis van hernieuwbare waterstof. Het project zorgt voor een verlaging van de CO2-uitstoot van 100.000 ton per jaar.

Het project brengt twee belangrijke klanten van North Sea Port samen. Ørsted is de grootste offshore windparkontwikkelaar ter wereld. De Deense groep maakte van Vlissingen haar uitvalsbasis voor de aanleg en het onderhoud van de windmolenparken op zee Borssele 1&2. Samen vormen zij het op één na grootste offshore windenergieproject ter wereld.

Yara is een toonaangevende producent van meststoffen en beschikt in Sluiskil over een van zijn grootste vestigingen. De Noorse groep wil in die fabriek milieuvriendelijke meststoffen produceren op basis van groene ammoniak. Zo wordt ook de voedselproductie zelf weer wat duurzamer.

Van groen naar groen

Met de groene stroom uit de windmolenparken voor de Zeeuwse kust kan CO2-vrije waterstof aangemaakt worden in de 100-MW-sterke elektrolyser die bij Yara Sluiskil moet komen. Deze hernieuwbare waterstof kan dan waterstof uit fossiele bronnen vervangen voor de jaarlijkse productie van zowat 75.000 ton groene ammoniak.

Als alle procedures en aanvragen naar wens verlopen, valt eind 2021 of begin 2022 de definitieve beslissing voor de bouw van de nieuwe installatie. Vanaf 2024 of 2025 kan Yara Sluiskil dan de groene ammoniak inzetten voor een deel van zijn productie. Dat zal zich vertalen in 100.000 ton minder CO2-uitstoot. Het is alsof je in één klap 50.000 niet-elektrische auto’s van de weg haalt.

Verduurzaming energieproductie en verankering

Het baanbrekend project sluit aan bij de verduurzaming van de energieproductie binnen North Sea Port. North Sea Port zet daar als energiehaven al langer fors op in, met tal van initiatieven rond restwarmte, milieuvriendelijke brandstoffen en waterstof. Dat gebeurt onder meer in het kader van Smart Delta Resources, een initiatief van dertien energie- en grondstofintensieve bedrijven in North Sea Port die op zoek zijn naar reductie van hun energie- en grondstoffengebruik.

De plannen van Ørsted en Yara versterken bovendien de verankering van twee belangrijke gebruikers van de haven.

Ammoniak dient overigens niet alleen als grondstof voor de productie van meststoffen. Het product noteert steeds hoger als klimaatneutrale scheepsbrandstof van de toekomst. Dat kan op termijn voor een bijkomende afzetmarkt zorgen en helpen om ook de scheepvaart verder te vergroenen.