Nieuws

Samen voor veilige zeehavens: campagne 'Wat heb je aan € 30.000,- als daarna...?'

Gepubliceerd op ma 18 okt 2021
Van de goede infrastructuur in de Zeeuwse en West-Brabantse havendelta maken ook criminelen graag gebruik. Havenmedewerkers zijn dan ook regelmatig getuige van verdachte activiteiten. Bovendien worden ze door criminelen steeds vaker benaderd voor 'hulp'.

Om ervoor te zorgen dat havenmedewerkers hier geen gehoor aan geven en zaken melden, startte op donderdag 14 oktober in Moerdijk en op vrijdag 15 oktober in Terneuzen de sociale media campagne ‘'Wat heb je aan € 30.000,- als daarna...? - Samen voor veilige zeehavens’. Op donderdag 11 november start de campagne in Vlissingen/Borsele.

Inzet van social media

De campagne richt zich op alle medewerkers binnen de verschillende havens, van de werkvloer tot directie, en speelt zich hoofdzakelijk online af. Social media worden gericht ingezet op basis van de fysieke locatie van de ontvanger: de havens. Iedereen die hier tijdens de campagneperiode z'n Facebook checkt komt de uitingen tegen.

Signalen en risico's herkennen

De campagne maakt havenmedewerkers bewuster van signalen van criminaliteit en van de risico's om in zee te gaan met criminelen in ruil voor geld. Gedurende vier weken komen onder meer voorbeelden van te herkennen signalen, filmpjes met ervaringsverhalen en een korte quiz die je meer over melden leert in de tijdlijn van havenmedewerkers voorbij.

Melden

Uiteindelijk heeft de campagne ook als doel om meer meldingen te genereren via bijvoorbeeld het Nederlandse Meld Misdaad Anoniem. De campagne wordt offline ondersteund met postermateriaal voor bedrijven in de havens.

Oproep: laat de campagne zien in jouw bedrijf!

Het effect van de campagne wordt versterkt als bedrijven in de havens hier intern aandacht aan besteden. Dat kan heel makkelijk door bijvoorbeeld campagneposters op te hangen in kantines en de filmpjes te delen via de eigen kanalen met de hashtag #veiligezeehavens. Je kan campagnemateriaal op de site www.veiligezeehavens.nl downloaden.

Programma Veilige Zeehavens

De campagne is onderdeel van het Nederlandse programma ‘Veilige Zeehavens’ waar publieke en private partners samenwerken om criminaliteit in de havens te herkennen, te melden en te voorkomen. De deelnemers zijn de havenbedrijven North Sea Port en Port of Moerdijk, gemeenten Borsele, Moerdijk, Terneuzen en Vlissingen, Douane, Openbaar Ministerie, Politie, Koninklijke Marechaussee, ondersteund door Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland.

Meer informatie over het programma vind je op www.veiligezeehavens.nl

Bekijk een ervaringsverhaal