Steven van Honda

In 1978 streek Honda neer in Gent. In de haven startte het met de uitbouw van van zijn grootste distributiecentrum in Europa. Gent werd daarmee het belangrijkste platform voor de opslag en verdeling van producten en onderdelen (onder andere grasmaaiers, buitenboordmotoren en nieuwe wagens) van het bedrijf. Honda bouwt hier geen wagens, maar voert ze in vanuit Japan, China en Groot-Brittannië. Hier worden ze verder doorgevoerd – indien nodig – na personalisering op vraag van de klant. Ook deze organisatie zet alles op alles tijdens de coronacrisis.

#doorwerkers tijdens Corona

Wat vind je het leukste aan je job?

In mijn job zijn geen twee dagen dezelfde. Er is ongelooflijk veel variatie, wat ook te maken heeft met het feit dat ik een ruim verantwoordelijkheidsgebied heb. Je kan veel plannen, maar een arbeidsongeval dat zich voordoet, bewaking die je moet organiseren of een nieuw project dat wordt uitgerold, daar moet je in meegaan op het moment zelf. Ik heb ook met bijna iedereen in het bedrijf contact, ik word overal bij betrokken.

Hoe anders zijn jouw werkdagen nu?

Het grootste verschil met voorheen is dat er maar over één onderwerp meer wordt gesproken en dat is het virus. Ik doe ook heel wat extra uren, aangezien ik bij alles betrokken ben wat Corona aanbelangt. We houden afstand, er is een strenge handhygiëne, sommige wastafels en kleedkamers zijn afgesloten en de inrichting van de burelen is aangepakt.

“In mijn job gaat het maar over één ding: Corona. Ik doe heel wat extra uren nu.”

Wat geeft jou moed om door te gaan?

Ik voel dat mensen beseffen dat we er samen door moeten. Helemaal in het begin dachten we nog dat Corona een simpel seizoensgriepje was. Nu weten we wel beter. Onze mensen zijn zich ervan bewust dat we er enkel zullen uitgeraken als we er staan als één team.

Heb je iets geleerd uit deze periode?

Dat alles ook blijft draaien als iedereen van thuis werkt. Ik denk dat dat ook in andere bedrijven een constante zal blijven én dat het gepromoot zal worden. Maar ook dat afstand houden hé. Wij gaan onze bureaus laten staan, ook als het voorbij is. Stel dat er nog eens een piek komt, dan zijn we daar al op voorbereid.

Welke boodschap wil je nog kwijt aan je collega’s?

We moeten er samen door en enkel samen staan we sterk. En ook dat we moeten blijven hameren op de afstandsregels. Daarvoor hebben we de hulp nodig van iedereen.

 

Volg jij North Sea Port al?