Nieuws

Stora Enso bekijkt productie van gerecycleerd verpakkingskarton in zijn fabriek in North Sea Port

Gepubliceerd op do 9 jun 2022
De Fins-Zweedse papier- en kartonfabriek Stora Enso voert een studie uit naar de ombouw van de Gentse fabriek in North Sea Port. Een investering die 400 miljoen euro bedraagt.

Stora Enso produceert in het havengebied in Langerbrugge (deelgemeente van Evergem) jaarlijks meer dan 500.000 ton kranten- en magazinepapier op basis van gerecycleerd papier. De fabriek heeft daarvoor twee productielijnen: een voor magazinepapier en een voor krantenpapier. Het bedrijf gaat na of de krantenpapierlijn kan worden omgevormd tot een lijn voor gerecycleerd verpakkingsmateriaal. Het bedrijf start hiervoor een haalbaarheidsstudie op. 

Gebruik hernieuwbare materialen 

De studie is vermoedelijk in de eerste helft van 2023 afgerond. Er is sprake van een mogelijke productiestart in 2025, met een jaarlijkse capaciteit van 700.000 ton, goed voor ongeveer 350 miljoen euro jaaromzet op volle capaciteit. De investering wordt geraamd op ongeveer 400 miljoen euro en sluit aan bij de inzet van Stora Enso op hernieuwbare materialen. Stora Enso wil zo inspelen op de stijgende vraag naar kartonnen verpakkingen, onder meer voor de e-commerce. Dit sluit aan bij de strategie van North Sea Port om meer in te zetten op circulaire economie. 

De Gentse fabriek telt 440 werknemers.