Nieuws

Stora Enso investeert 9 miljoen in proeffabriek in North Sea Port

Gepubliceerd op do 12 dec 2019
Het Scandinavische Stora Enso investeert 9 miljoen euro in een proeffabriek in North Sea Port in Gent waar de bouwstenen worden ontwikkeld voor bio-gebaseerd plastic. Dat plastic kan worden gebruikt in transparante verpakkingen voor de voedings- en drankenindustrie.

Stora Enso is wereldwijde leverancier van duurzame oplossingen voor verpakkingen, biomaterialen, houtconstructies en papier. De proeffabriek zal plantaardige suikers omzetten in de hernieuwbare bouwsteen die nodig is om een bio-gebaseerd plastic te maken. De investering versterkt de mogelijkheid van Stora Enso om materialen op fossiele basis te vervangen door hernieuwbare en herbruikbare materialen. De proeffabriek komt in Stora Enso’s Langerbrugge Mill in North Sea Port.

Testen toepassingen

De proeffabriek zal in eerste instantie industrieel beschikbare fructose gebruiken om hoogwaardige chemicaliën en materialen te produceren voor het testen van toepassingen. In de toekomst is het de bedoeling om het proces uit te voeren op suikers gewonnen uit hout en andere non-food biomassa.

Bouw fabriek

De bouw van de fabriek zal in de tweede helft van 2020 beginnen en zal naar verwachting klaar zijn in het eerste kwartaal van 2021. 

Over Stora Enso 

De Langerbrugge papierfabriek van Stora Enso is één van de grootste papierfabrieken in Europa en produceert jaarlijks 540.000 ton gerecycleerd krantenpapier en magazinepapier. De productie is uitsluitend gebaseerd op PfR, Paper for Recycling, of oudpapier. De investering in de pilootfabriek heeft geen invloed op de papierproductie van de fabriek. 

Foto: Henderyckx Luchtfototgrafie