Nieuws

Uitbreiding duurzame glastuinbouw bij Gebroeders van Duijn geeft foodport North Sea Port extra duw in de rug

Gepubliceerd op wo 8 jul 2020
Het glastuinbouwbedrijf Gebroeders van Duijn breidt zijn vestiging binnen North Sea Port verder uit. Dat gebeurt op een duurzame manier: de nieuwe kassen in Terneuzen krijgen restwarmte en CO2 via WarmCO2 van de naburige meststoffenfabriek van Yara aangeleverd.

De investering bij van Duijn zet de positie van North Sea Port als foodport kracht bij.

Van Duijn is in het havengebied van North Sea Port sinds 2009 actief in de aubergineteelt. Het bedrijf is gevestigd op de Axelse Vlakte in Westdorpe, op de rechteroever van het Kanaal Gent-Terneuzen nabij de Nederlands-Belgische grens. Daar beschikt het bedrijf vandaag al over een 14 hectare groot terrein waarvan 10 hectare bebouwd is met tuinbouwkassen. Met de nieuwbouw komt daar nog eens 3,5 hectare grond en 26.000 m² glasbouw bij.

North Sea Port zet in op foodport

De nieuwe expansie bij van Duijn zet de sterke positie van North Sea Port als foodport in de verf. “Voeding in het algemeen en groenten en fruit in het bijzonder zijn voor North Sea Port een belangrijke en groeiende activiteit. Voeding is zowel in Vlissingen en Terneuzen als in Gent aanwezig. In Terneuzen is de synergie tussen industrie en glastuinbouw een bijkomende troef. Via WarmCO2 vermijden we jaarlijks de uitstoot van tienduizenden tonnen CO2”, onderstreept Daan Schalck, CEO van North Sea Port.

Extra banen

De grootste vestiging van het bedrijf krijgt zo voor de derde keer in tien jaar een stevige groeischeut. “De investering zal een vijftiental nieuwe banen opleveren”, vertelt Jan van Duijn, één van de drie broers van de onderneming. De bouwwerkzaamheden zijn intussen gestart. De nieuwe productiecapaciteit komt begin 2021 op dreef.

Per jaar produceert het bedrijf zo’n 60 kg aubergines per vierkante meter, goed voor in het totaal 6.000.000 kg per jaar. Die groenten vinden vooral een afzet op de Europese markt, met grote retailers uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk als belangrijkste afnemers. De aubergines worden verkocht door ‘Cooperatie Door’ onder de naam ‘Purple Pride’.

Warmte en CO2 van WarmCO2 naar de kassen

Voor warmte en CO2 klopt van Duijn aan bij WarmCO2. Deze joint-venture tussen North Sea Port en Yara levert de reststromen rechtstreeks vanuit de meststoffenfabriek aan de kassen/serres in het glastuinbouwgebied van Terneuzen. Dit gebied is daarmee één van de meest duurzame in Nederland en is uniek in de combinatie van warmte en CO2-levering. In totaal draait daar al zo’n 110 hectare kassen/serres op reststromen. Het bestaan van WarmCO2 was voor van Duijn in 2009 één van de redenen om in Westdorpe neer te strijken. In Westdorpe is nog 25 hectare tuinbouwgrond beschikbaar voor uitbreiding of nieuw te vestigen telers.

Website Glastuinbouw van Duijn