Nieuws

UPDATE Corona: acties en maatregelen in North Sea Port over haven nog operationeel, impact op goederenoverslag, positieve acties, rondvaarten en Havenhuis – vrijdag 27 maart

Gepubliceerd op vr 27 mrt 2020
UPDATE Corona: acties en maatregelen in North Sea Port over haven nog operationeel, impact op goederenoverslag, positieve acties, rondvaarten en Havenhuis – vrijdag 27 maart

De Nederlandse en de Belgische regeringen verscherpen dag na dag de maatregelen om de verdere verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. North Sea Port volgt deze maatregelen op de voet op. Tegelijkertijd zet North Sea Port verder in op het operationeel houden van de grensoverschrijdende haven langs de Gentse kant in België en de Zeeuwse kant in Nederland. De haven neemt nog verdere acties en maatregelen zodat dit veilig kan gebeuren.

Haven en nautische diensten nog operationeel

North Sea Port is als haven nog steeds volledig operationeel op het nautische vlak. De schepen komen dus de haven nog in en uit, vlot en veilig. Het havenbedrijf monitort permanent of de nautische diensten (van loodsen, over sluisbedieners, sleepdiensten tot verkeersbegeleiders en het lossen en laden van schepen) nog volledig beschikbaar zijn, om het werk in de haven door te laten gaan.

Ook ziet North Sea Port nog geen significante daling van de scheepvaartbewegingen in onze haven.

Maatregelen inzake hygiëne en afstand

Bij het havenbedrijf komen vragen binnen over hygiëne, afstand tussen personen en persoonlijke beschermingsmiddelen. North Sea Port roep iedereen op de geldende landelijke maatregelen toe te passen en gezond verstand te gebruiken.

Voeding in de lift, bouw, automotive en ro/ro voelen impact

Mensen slaan gretig voorraden voeding is. North Sea Port merkt als food port hier een toename in de goederenoverslag. Ook bedrijven in de chemie en brandstoffen doen het goed.

In België sloten de doe-het-zelfzaken reeds de deuren en er worden meer en meer werkzaamheden stilgelegd. Hierdoor neemt de verkoop af, wat zich laat voelen in de sector van de bouwmaterialen.

Ook de sectoren van de automotive en de ro/ro zien een daling in de volumes. Onder meer door de sluiting van diverse bedrijven en het importverbod voor auto’s naar het Verenigd Koninkrijk.

Positieve acties in de havencommunity

Heel wat bedrijven in de haven hebben de afgelopen weken hun steun verleend aan tal van oproepen voor mondmaskers, beschermingsmiddelen, voor vervoer van werknemers. Sommige bedrijven schakelden hun productie zelfs om onder meer handgels te maken.

Rondvaarten langer geannuleerd

De gratis rondvaarten van Gent naar Terneuzen (en andersom) en in Vlissingen worden voor een langere periode geannuleerd. Er wordt niet uitgevaren tot 1 juli. Alle inschrijvers ontvangen hierover een persoonlijk bericht.

Havenhuis en expo langer gesloten

Ook het Havenhuis in Gent (Graslei) blijft tot 1 juli gesloten voor bezoekers. De geplande rondleidingen gaan niet door en ook de expositie over North Sea Port is niet te bezichtigen.

Informatie over North Sea Port

Een volledig overzicht van alle acties en maatregelen in het grensoverschrijdende havengebied North Sea Port vind je op onze website.

Informatie voor Nederland en België

Voor de meest actuele maatregelen afgekondigd door de Nederlandse en de Belgische regeringen raadpleeg je best de volgende websites: