Nieuws

Veilig fietsen in North Sea Port: van het veer van Terdonk naar Langerbrugge

Gepubliceerd op ma 23 mei 2022
In het havengebied van North Sea Port neemt de infrastructuur voor veilig en vlot fietsen steeds meer uitbreiding. Op dinsdag 24 mei werd het nieuwe fietspad van het veer Terdonk, aan het Kanaal Gent-Terneuzen, richting het kanaaldorp Langerbrugge, officieel geopend.

Het nieuwe vrijliggende fietspad is anderhalve kilometer lang. Het is ideaal gelegen voor woon-werkverkeer naar nabijgelegen bedrijventerreinen en voor fietsende scholieren op de linkeroever in het havengebied van North Sea Port. Of om op de fiets de haven te ontdekken. 

Het fietspad werd op dinsdagochtend 24 mei officieel geopend door de projectpartners: de gemeente Evergem, North Sea Port en de provincie Oost-Vlaanderen - op tweewielers natuurlijk. Om dit te vieren, kregen voorbijkomende fietsers een ontbijtje. 

17.000 stuks bosgoed aangeplant 

Fietsen is gezond én milieuvriendelijk. De nieuwe fietspaden steken zelf ook in een keurig groen jasje. De partners plantten niet minder dan 17.000 stuks bosgoed aan in bufferende bosjes en een tweehonderdtal bomen zomen de nieuwe stukjes fietsroute af. 

Koppelingsgebieden 

Het fietspad past in de afwerking van de koppelingsgebieden Kerkbrugge-Oost en Doornzele-Zuid. Samen zijn die 47,4 hectare groot. Ze maken deel uit van een gordel van zestien bufferzones met een totale oppervlakte van 730 hectare die in het Vlaamse deel van North Sea Port woonkernen afschermen van de omliggende havenactiviteiten. Met het vele groen en voorzieningen zoals speelpleintjes en wandelpaden dragen ze bij tot de leefbaarheid, en tot een beer evenwicht tussen wonen, werken en leven in het hele havengebied.

De aanleg van de koppelingsgebieden is een samenwerking van de Vlaamse Landmaatschappij, North Sea Port, de provincie Oost-Vlaanderen, de gemeente Evergem en de Afdeling Maritieme Toegang van de Vlaamse overheid.

Tip: ontdek de natuur in de haven (per fiets).

Beelden: Vlaamse Landmaatschappij