Nieuws

Veilig fietsen tussen Evergemse woonkernen en haven: tweede fietsbrug is met tijdelijk wegdek al vroeger open

Gepubliceerd op wo 21 dec 2022
Op 19 december ging de fietsbrug Zandeken, die de woonkernen van Evergem met het aanpalende Kluizendok verbindt, tijdelijk open voor fietsverkeer. North Sea Port ziet dit graag gebeuren. Zo gaat veilig fietsen rond en naar het havengebied weer een stuk veiliger.

De Werkvennootschap begon vorig jaar met de bouw van deze nieuwe fietsbrug over de R4-West, aan de Hoogstraat in Evergem. De brug heeft vertraging opgelopen en zal tegen het voorjaar van 2023 volledig klaar zijn. “In afwachting van de definitieve afwerking, zorgen we ervoor dat de nieuwe fietsbrug via een tijdelijke oplossing al toegankelijk is voor de fietsers”, zegt Vlaams minister van mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Peter Van Parys, COO van North Sea Port: “Deze fietsbrug sluit mooi aan bij de investeringen van North Sea Port in meer, veilige en gescheiden fietspaden in het havengebied.”

Tijdelijke oplossing voor gebruik Zandekenbrug

De fietsbrug is bijna klaar, maar de afwerking van het wegdek is in de winterperiode niet mogelijk. Om in de komende maanden met de fiets veilig de R4-West over te steken, voorziet de aannemer een tijdelijk wegdek. Peter Van Parys, COO van North Sea Port is tevreden met de tijdelijk openstelling: “De fietsbrug is een belangrijke schakel in het woon-werktraject van vele fietsers in en rond de haven. Het zorgt onder meer voor een welkome, veilige verbinding tussen de Evergemse woonkernen en het Kluizendok waar zich steeds meer en meer bedrijven vestigen en mensen hun job hebben. Deze fietsbrug sluit bovendien mooi aan bij de investeringen van North Sea Port in meer, veilige en gescheiden fietspaden in het havengebied.”

Door de plaatsing van rubberen matten kunnen mensen met de fiets aan de hand de brug over. De uiteindelijke wegdekbekleding en de definitieve afwerking volgen in het voorjaar, zodra de weersomstandigheden dit toelaten.

Veilig en comfortabel fietsen langs de R4

“Vorig jaar startten we met twee nieuwe fietsbruggen in Evergem: de Hultjenbrug aan het Ovaal van Wippelgem en de Zandekenbrug aan de Hoogstraat. Deze fietsbruggen zorgen ervoor dat fietsers er veilig de R4-West kunnen oversteken. Door de aansluiting op de fietspaden en -snelwegen kunnen fietsers vlot en comfortabel hun bestemming bereiken. De fietsbrug aan het Ovaal van Wippelgem werd eerder dit jaar al geopend. Een derde fietsbrug wordt momenteel gebouwd aan de Vijfhoekstraat in Mariakerke”, duidt Vlaams minister Lydia Peeters.

Op de hoogte blijven??

Via de website www.R4WO.be blijf je op de hoogte van de huidige werken, maar krijg je ook een stand van zaken van de 12 kruispunten op de R4 West en Oost die de komende jaren worden heraangelegd. Inschrijven op de nieuwsbrief kan via www.R4WO.be/nieuwsbrief

Vragen of opmerkingen zijn welkom via info@R4WO.be

Over De Werkvennootschap en het project R4WO

De Werkvennootschap is de organisatie van de Vlaamse Regering die haar schouders zet onder grote en complexe mobiliteitsprojecten van de Vlaamse Overheid. Met het project R4WO bouwen we de R4 West en Oost om tot primaire wegen in Gent, Evergem en Wachtebeke. Dit is nodig om de drie doelstellingen die we vooropstellen te kunnen realiseren: vlotter en veiliger auto- en fietsverkeer, een verhoogde leefbaarheid in de kanaalzone en een veilige verbinding tussen de woonkernen.

 

Foto: R4WO