Nieuws

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters neemt in Gent veerboot Cyriel Buysse plechtig in gebruik

Gepubliceerd op wo 6 okt 2021
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters nam woensdag 5 oktober in Gent de veerboot Cyriel Buysse plechtig in gebruik. De veerboot zorgt mee voor een vlot woon-werkverkeer over het Kanaal Gent-Terneuzen.

Mobiliteit via het water wint steeds meer aan belang in Vlaanderen. “Het is essentieel om op strategische locaties in te zetten op personenmobiliteit via het water om een vlotte verbinding te realiseren“, aldus de minister.

Veer over het Kanaal Gent-Terneuzen

De veerdiensten van Langerbrugge en Terdonk kregen er een nieuwe veerboot bij, goed voor een investering van 3,95 miljoen euro en absoluut noodzakelijk om een vlot transport te garanderen in de Gentse regio van North Sea Port. In 2020 zetten beide veerdiensten samen ruim 1 miljoen passagiers over. Evenveel als voor coronatijden.

Scheepswerf Damen

De veerboot is gebouwd door scheepswerf Damen in het Nederlandse Gorinchem. Damen is ook actief in Vlissingen. Net zoals de andere vaartuigen van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust vaart het veer op zwavelarme brandstof.

De veerboot kenmerkt zich door de typische rompvorm die nodig is om personenwagens en vrachtverkeer aan boord te nemen. Met een lengte van 32,99 meter, een breedte van 9,13 meter en een diepgang van 2,05 meter is ook dit recentste vaartuig volledig uitwisselbaar met de andere schepen die varen in Langerbrugge en Terdonk. Het vaartuig haalt een snelheid van 14 km per uur.

Cyriel Buysse: Gent en Den Haag

Het agentschap koos opnieuw voor een naam van een schrijver gelinkt aan de regio waar de veerboot dienst doet. Cyriel Buysse, geboren in 1859 in Nevele nabij Gent, bracht heel wat proza- en toneelstukken uit en werkte daarnaast ook mee aan verslagen voor kranten. Hoewel Cyriel Buysse een stuk van zijn leven in Den Haag woonde, keerde hij tijdens de lente- en zomermaanden met zijn gezin telkens terug naar Afsnee bij Gent. Daar overleed hij in 1932.

Op de veerboot staat een citaat uit een verhaal over een van zijn roeitochten op de Leie: “Het water kabbelde en spatte, de kleine boot ging met de korte golfjes op en neer gelijk een zeeschuitje en af en toe raasde het mooie vlaggetje hartstochtelijk in de wind.”