Nieuws

Vlaams minister voor Mobiliteit Weyts opent op- en afrittencomplex om bedrijventerrein veilig te ontsluiten

Gepubliceerd op di 27 mrt 2018
North Sea Port wordt in het havengebied van Gent weer een stuk veiliger voor vrachtverkeer en fietsers. Een nieuwe brug, op- en afritten en een fietstunnel maken het bedrijventerrein Rieme-Noord vlot bereikbaar. Woensdag 28 maart, vóór de ochtendspits, gaat het complex open voor het verkeer.

In de ochtend van dinsdag 27 maart huldigde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken het nieuwe knooppunt op de R4 West in Evergem in. Dit knooppunt ontsluit het nieuwe bedrijventerrein Rieme-Noord. Dit bedrijventerrein is gelegen op de westelijke oever van het Gentse havengebied in North Sea Port ten noorden van Rieme en tussen de R4 West en het Kanaal Gent-Terneuzen.

Voor het nabijgelegen kanaaldorp Rieme zal dit een pak minder vrachtverkeer door de dorpskern betekenen. 

Vrachtverkeer uit woonkern weren

Om deze zone vlot bereikbaar te maken, bouwde het Agentschap Wegen en Verkeer anderhalf jaar aan het nieuwe op- en afrittencomplex op de R4 West. Ook de woonkern Rieme profiteert hiervan. Het vrachtverkeer naar een aantal bedrijven aan het Kanaal Gent-Terneuzen reed voornamelijk door de woonkern. Voortaan kan het zwaar verkeer via het nieuwe knooppunt deze bedrijven bereiken. Het nieuwe knooppunt bestaat niet alleen uit een op- en afrit langs beide zijden van de R4, maar ook uit een nieuwe brug die aansluit op de bedrijvenzone. Er is ook werk gemaakt van betere fietsinfrastructuur. Via een nieuw stuk fietspad en een fietstunnel onder de op- en afrit kunnen werknemers vlot en veilig naar de bedrijvenzone fietsen.

De Vlaamse overheid investeert met deze bouw 4,3 miljoen euro in een economisch belangrijke toegang naar het nieuwe bedrijventerrein.

Havenweg richting Kanaal Gent-Terneuzen

Om het bedrijventerrein nog beter te ontsluiten, zal North Sea Port nog een nieuwe havenweg aanleggen. Die komt tussen het bedrijventerrein en het Kanaal Gent-Terneuzen. Zo wordt de bedrijvenzone langs twee zijden ontsloten. Deze werken starten vermoedelijk nog voor de zomer en zullen tegen eind 2019 worden afgerond. 

Ombouw R4 West en Oost

Het nieuwe op- en afrittencomplex maakt deel uit van de ombouw van de R4 West en R4 Oost - de ring rond het havengebied van Gent - tot veiliger wegen in Gent, Zelzate en Evergem. Na de ombouw zullen er in de toekomst geen kruispunten met lichten meer zijn, maar enkel nog bruggen, tunnels of onderdoorgangen. Er zal veilige fietsinfrastructuur liggen langs, over en onder de R4. En alle zijstraten die van ondergeschikt belang zijn, zullen afgesloten zijn van de R4. 

Meer informatie is terug te vinden op de website van het Agentschap Wegen & Verkeer