Nieuws

Vlaamse regering steunt containertransport via binnenvaart vanuit North Sea Port

Gepubliceerd op di 26 jul 2022
De Vlaamse Regering en Vlaams minister Lydia Peeters trekken 2,5 miljoen euro steun uit voor vijf corridorshuttles met de binnenvaart. Twee ervan vertrekken vanuit het Gentse deel van North Sea Port. Het opzet is het intermodaal aanbod van en naar de Vlaamse havens te verbeteren.

Met het ‘Impulsprogramma binnenvaart’ willen de Vlaamse overheid (Departement Mobiliteit en Openbare Werken en Lantis), Port of Antwerp-Bruges en North Sea Port de binnenvaartsector een tijdelijke ondersteuning geven om de bereikbaarheid van de Vlaamse zeehavens te verhogen en de druk op het wegennet te verlichten. 

De deelnemende terminals zullen regelmatige binnenvaartdiensten opzetten tussen maritieme terminals en inlandterminals die langs dezelfde corridor liggen. In elke samenwerking worden containers gebundeld op één ‘corridorschip’ - een combinatie van een duwboot en een duwbak - op de verschillende vaarroutes van en naar Port of Antwerp-Bruges. 

Twee corridorshuttles in North Sea Port 

Twee van de vijf corridorshuttles vertrekken vanuit de Gentse Kanaalzone in North Sea Port: 

  • De North Sea Port Shuttle (PSA), met als deelnemende inlandterminals 3MTC en Stukwerkers. 
  • De North Sea Port Shuttle (DP World), met als deelnemende terminals DFDS en Stukwerkers. 

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “De komende vier jaar maken we met dit programma jaarlijks meer dan 2,5 miljoen euro vrij om de modal shift van het wegvervoer naar de binnenvaart extra te stimuleren, het aanbod te verhogen en de betrouwbaarheid van de containerbinnenvaart te verbeteren. Deze samenwerking moet leiden tot een betere werking van de integrale logistieke keten van en naar de Vlaamse zeehavens. We geven het transport tussen onze Vlaamse zeehavens en inlandterminals een boost en creëren efficiëntiewinsten voor bedrijven.” 

Daan Schalck, CEO North Sea Port: “North Sea Port gaat voor meer duurzaam en efficiënt transport. Nu al gaat in North Sea Port 58% van de maritieme stromen van en naar het hinterland via de binnenvaart. Onze ambitie om het transport van containers via binnenvaart nog verder te doen toenemen en meer regelmatige binnenvaartverbindingen te realiseren door de bundeling van goederenstromen en meer samenwerkingen, sluit mooi bij aan bij dit ‘Impulsprogramma binnenvaart’.”

Een overzicht van de vijf corridorshuttles en meer informatie over het Impulsprogramma vind je op de website van de Vlaamse overheid.