Nieuws

Volvo Car Gent trekt elektrische lijn in North Sea Port door

Gepubliceerd op wo 12 jan 2022
De automotive cluster binnen North Sea Port rijdt resoluut de toekomst tegemoet. Volvo Car Gent assembleerde vorig jaar meer dan 183.000 wagens. Eén op zes was een volledig elektrische XC40 Recharge of C40 Recharge. De autofabriek zet in 2022 verder in op elektrificatie én klimaatneutrale productie.

Het wereldwijde tekort aan chips zette een rem op het aantal wagens die van de band liepen, maar Volvo Car Gent blijft op koers om tegen 2025 de helft van zijn verkoop full electric te maken en tegen 2030 enkel nog 100% elektrische wagens op de markt te brengen.

In oktober kwam de C40 Recharge als tweede volelektrisch model de XC40 Recharge vervoegen. De productiecapaciteit voor elektrische wagens gaat dit jaar opnieuw fors omhoog naar 135.000 auto’s, een verdrievoudiging.

De autofabriek zelf zal vanaf het tweede halfjaar haar ecologische voetafdruk drastisch verkleinen door volledig klimaatneutraal te produceren dankzij intensief gebruik van groene energie.

Speerpunt

Automotive is voor North Sea Port een speerpuntsector. Zowel Volvo Car als Volvo Trucks hebben in de haven grote assemblagefabrieken staan. Voor Volvo Trucks komt daar nog zijn grootste distributieplatform voor onderdelen wereldwijd bij. Voor Honda is North Sea Port de belangrijkste logistieke draaischijf in Europa. Als autohaven ziet North Sea Port via Gent en Vlissingen daar bovenop tal van wagens van andere merken passeren.

De impact op goederenstromen, toegevoegde waarde en tewerkstelling is bijzonder groot. Met zijn 6.500 werknemers is Volvo Car Gent de grootste industriële werkgever in het hele havengebied. De autobouwer is intussen weer op zoek naar 500 bijkomende medewerkers.

(Foto: Volvo Car)