Nieuws

Volvo Car Gent verdrievoudigt capaciteit voor elektrische personenauto's en produceert nieuw elektrisch model

Gepubliceerd op do 7 jan 2021
Volvo Car gaat zijn productiecapaciteit voor elektrische auto's in de Gentse fabriek de komende jaren verdrievoudigen. De fabriek in North Sea Port bereidt zich ook voor om dit jaar een tweede volledig elektrisch model te produceren.

De capaciteitsverhoging voor elektrische auto's is een antwoord op de sterke vraag naar de elektrische Recharge modellen van Volvo Cars. Qua verkoop is het aandeel van deze auto's in 2020 meer dan verdubbeld in vergelijking met 2019. “Elektrificatie is dé toekomst voor Volvo Cars. Ik ben verheugd dat onze fabriek hier de voorloper van mag zijn. We maken ons klaar om de capaciteit voor het aantal elektrische auto's aanzienlijk op te drijven en krijgen daarnaast de primeur om ook het tweede volledig elektrische Volvo-model te produceren”, zegt Stefan Fesser, gedelegeerd bestuurder van Volvo Car Gent.

Daan Schalck, CEO van North Sea Port: “Dat Volvo Car Gent een tweede model van een elektrische auto in North Sea Port gaat bouwen, past op alle vlakken bij onze strategie: het duurzaam verankeren van werkgelegenheid en toekomstbestendige industrie.”

Bijzonder jaar 2020 in teken van elektrificatie

2020 was een bijzonder jaar voor de Gentse fabriek. In totaal werden 194.890 personenauto's geproduceerd (productie 2019: 206.225), een daling ten opzichte van de voorbije jaren. Die is te wijten aan de noodgedwongen productiestop in het voorjaar als gevolg van de coronacrisis. Dankzij de doorgedreven inspanningen om coronaveilig te kunnen produceren, kon het jaar 2020 alsnog met een mooi productiecijfer en volgens de bijgestelde doelstellingen worden afgeklopt, aldus Volvo Car.

In 2020 lag de focus voor Volvo Car Gent zo goed als volledig op elektrificatie. Begin maart werd een nieuwe batterijfabriek geopend, waar batterijen voor de volledig elektrische XC40 Recharge worden geassembleerd. Dit model, het allereerste volledig elektrische model binnen de Volvo groep, rolde in het najaar voor het eerst van de band.

Lancering nieuw model

De fabriek bereidt zich dit jaar voor op de geplande capaciteitsuitbreiding inzake elektrificatie. Technisch en op het vlak van infrastructuur worden grote aanpassingen doorgevoerd om deze groei te kunnen realiseren. Daarnaast wordt alles in het werk gesteld voor de lancering van het nieuwe model. De personenauto is gebaseerd op CMA (Compact Modular Architecture), het platform voor Volvo’s compacte modellen. Ook de duurzaamheidsdoelstellingen bij Volvo Car Gent gaan onverminderd voort. Dit jaar gaat bijzondere aandacht naar initiatieven om water te besparen in het productieproces en andere vormen van energiebesparing, klinkt het bij Volvo Car Gent.

Europa grootste markt

94% van de in Gent gebouwde auto's wordt uitgevoerd. Europa was vorig jaar de grootste afzetmarkt (73%). Daarnaast waren 17% van de auto's bestemd voor de Amerikaanse landen en 5% voor Azië.

Over Volvo Car Gent en Volvo Car Group

Volvo Car Gent is een autofabriek in Gent in North Sea Port, eigendom van Volvo Car Corporation. Ze bestaat uit een lasfabriek, spuitfabriek, batterijfabriek en eindassemblage. Met 6.500 medewerkers is het de grootste industriële werkgever van de provincie Oost-Vlaanderen. De modellen V60 en X40 worden er geproduceerd, waaronder de volledig elektrische XC40 Recharge.

Volvo Cars is opgericht in 1927. In 2019 werden 705.452 Volvo's verkocht in ongeveer 100 landen. Volvo Cars is sinds 2010 eigendom van de Chinese Zhejiang Geely Holding.