Nieuws

Werken aan grote sluis Evergem belangrijk voor binnenvaart in North Sea Port

Gepubliceerd op do 29 apr 2021
De Vlaamse Waterweg gaat herstellingen uitvoeren aan de grote binnenvaartsluis op de Ringvaart in Evergem. Binnenvaartschepen die vanuit het zuiden naar en van North Sea Port varen, moeten in de komende maanden rekening houden met een verminderde schutcapaciteit.

De binnenvaartsluis in Evergem ligt in het zuidelijkste punt van het havengebied. De grootste van de twee binnenvaartsluizen gaat een grondige opknapbeurt tegemoet. Daarbij vernieuwt De Vlaamse Waterweg essentiële onderdelen van de deuren in wat de grootste binnenvaartsluis van Vlaanderen is.

Forse ingreep

De werken verlopen in drie fasen. De eerste start begin mei met de vernieuwing van de verankeringen van de opwaartse en de afwaartse deuren en de middendeuren. De sluis blijft operationeel maar de schutcapaciteit vermindert tijdelijk wanneer de buitendeuren aan de beurt zijn. In juli zal de sluis wel één dag gestremd zijn voor het afkoppelen en afvoeren van de middendeuren.

In een tweede fase worden onder meer de benedendraaipunten van alle buitendeuren vervangen. Die werken zijn enkel mogelijk na droogzetting van de Grote Sluis. Volgens de huidige planning zal deze sluis hiervoor van 1 oktober tot 1 november volledig buiten dienst zijn.

In de derde fase krijgen hydraulische en elektromechanische delen van de deuren een grondige revisie. Dat gaat gepaard met een stremming van maximaal één kalenderdag per deurvleugel voor de demontage van de betrokken onderdelen en één kalenderdag per deur voor hun montage. Die werken starten ten vroegste in november.

Hinder beperken

De Vlaamse Waterweg treft maatregelen om de hinder voor de binnenvaart zoveel mogelijk te beperken, zo verneemt North Sea Port. De Kleine Sluis blijft tijdens de werken volledig beschikbaar. De waterwegbeheerder zal tijdens de stremmingsperiodes bovendien 24 uur op 24 werken.

Maar tijdens de stremming van de Grote Sluis kunnen er wachttijden optreden, omdat de capaciteit van de Kleine Sluis niet voldoende is om de huidige tonnages vlot te schutten. Voor kleinere binnenvaartschepen kan omvaren via Merelbeke en de Zeeschelde naar Antwerpen een optie zijn.

Op de website van De Vlaamse Waterweg is alle informatie te vinden. 

Groot belang voor North Sea Port: poort naar het zuiden

De werken aan de Grote Sluis in Evergem zijn ook voor North Sea Port van belang. De sluis ligt op de belangrijkste verbinding voor de binnenvaart tussen North Sea Port en het zuidelijke achterland in Oost- en West-Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk, tot Parijs en het Seinebekken.

Jaarlijks komen in Evergem tienduizenden binnenvaartschepen voorbij. Samen waren ze vorig jaar goed voor ruim 16 miljoen ton lading. Een niet onbelangrijk deel daarvan is bestemd voor of afkomstig van bedrijven binnen North Sea Port.

De binnenvaart zelf is voor North Sea Port van doorslaggevend belang. Vervoer over het water tekent voor 58% van het volume in het verkeer tussen het achterland en de haven. North Sea Port zet hard in op deze duurzame transportmodus.