Nieuws

Windparkbouwer Ørsted vestigt zich definitief in North Sea Port

Gepubliceerd op wo 4 jul 2018
Het Deense Ørsted zal de onderhoudsbasis voor zijn windpark op zee Borssele 1&2 in North Sea Port bouwen. Eerder dit jaar tekenden North Sea Port en Ørsted hiervoor reeds een overeenkomst.

In 2017 tekenden Ørsted en North Sea Port al een intentieovereenkomst voor de vestigingsplaats in Vlissingen-Buitenhaven. Intussen heeft Ørsted de nodige vergunningen gekregen. Windpark Borssele 1&2 heeft een capaciteit van 752 MW en wordt 23 kilometer vanaf de kust van Westkapelle gebouwd.

Basis voor bouw en onderhoud van het windpark

Claus Bøjle Møller, directeur van windpark Borssele 1&2: “Het tekenen van de overeenkomst met North Sea Port en het verkrijgen van de vergunningen voor de onderhoudsbasis zijn twee belangrijke mijlpalen voor Borssele 1&2. We kijken ernaar uit om naar de haven van Vlissingen te komen. Ik ben ervan overtuigd dat we in Vlissingen-Buitenhaven een uitstekende basis voor de aansturing van de bouw en het onderhoud van ons windpark kunnen realiseren.”

 Jasper Vis, directeur Nederland van Ørsted: “North Sea Port heeft in Vlissingen een uitstekende infrastructuur en veel ervaring op het gebied van wind op zee. Wind op zee biedt Zeeland veel economische kansen. Ørsted maakt daar graag onderdeel van uit en we zien uit naar de samenwerking met lokale en regionale partners.”

Extra banen

“North Sea Port kijkt alvast uit naar de komst van de basis voor de bouw en het onderhoud van het windmolenpark Borssele 1&2. Ørsted zorgt met deze investering voor extra banen in de offshore sector. Dat zal veel toegevoegde waarde opleveren,” aldus Jan Lagasse, CEO van North Sea Port.

Kernfeiten onderhoudslocatie

  • Totale vloeroppervlakte gebouw: 2.100 m².
  • Start bouw: gepland in het vierde kwartaal van 2018.
  • Aantal medewerkers: 50-100 als het windpark operationeel is.
  • Aantal bemanningstransportboten: maximaal 4.
  • Activiteiten: coördinatie bouw windpark; management, coördinatie en planning onderhoudswerkzaamheden op zee; voorbereiding activiteiten op zee; voorbereiding en laden van bemanningstransportboten; kleine mechanische werkzaamheden; vertrek technisch personeel naar zee; opslaglogistiek.
  • Duurzaamheid: het gebouw levert meer elektriciteit op dan het verbruikt en levert duurzame energie aan het elektriciteitsnet.