Gerard van 4Evergreen

In Westdorpe, nabij de Nederlands-Belgische grens ligt paprikakwekerij 4Evergreen. Ook daar blijft iedereen doorwerken tijdens de coronacrisis. Het familiebedrijf heeft verschillende teeltlocaties in Nederland en wordt gerund door de familie Grootscholte. De totale teeloppervlakte bedraagt 100 hectare en per jaar telen ze ongeveer 18 miljoen kilo overheerlijke, gezonde paprika's voor de Nederlandse markt en voor export. Het bedrijf kweekt paprika's zo duurzaam mogelijk en gebruikt hoofdzakelijk biologische bestrijders zoals insecten en vogels. Dit zorgt voor een schoon, hoogwaardig en milieuvriendelijk product.

#doorwerkers tijdens Corona

Wat vind je het leukste aan je job?

Als oogstplanner ben ik onder andere verantwoordelijk voor het sorteren van paprika’s. Ik hou van mijn job, omdat elke dag anders is. Een paprika is een bloemetje dat groen wordt en dan verkleurt naar oranje, geel of rood. Soms duurt dat proces zes weken, soms acht of negen. Het is moeilijk om voorspellingen te maken, want alles is afhankelijk van verschillende factoren zoals hoe warm het is. Je moet echt dagelijks bijsturen. Ik kom ook veel in contact met mensen, de logistieke en de technische dienst bijvoorbeeld. Eigenlijk kom ik overal, zowel te voet als met de fiets. We hebben paden van 120, 140 en 180 meter. Ik loop dus behoorlijk wat af op een dag.

Hoe anders zijn jouw werkdagen nu?

Voor mij valt dat best mee. Het grote verschil is dat mijn kinderen thuis zijn. Mijn vrouw werkt twee dagen per week, dus op maandag en dinsdag ga ik vroeger naar huis. Als team leader is het niet altijd evident, want we missen altijd wel iemand die de avondspits met de kinderen moet doen en daarom vroeger vertrekt. Je kan dus wel stellen dat we door de situatie een beetje onderbemand zijn. Mondmaskers zijn bij ons niet nodig, omdat we sowieso op grote afstand van elkaar werken. Als er overleg nodig is, doen we dat nu in de kantine in plaats van in een klein kamertje.

Wat geeft jou moed om door te gaan?

Er is veel vraag naar paprika’s en ik vind het noodzakelijk om in de behoeften van de mensen te kunnen voorzien. Paprika’s bevatten veel vitamines en dat merken de supermarkten. De verkoop blijft goed doorlopen. We zetten zo’n 300 à 700 ton per week klaar. De helft van de Nederlandse bevolking kan een paprika van ons eten als ze dat zouden willen.

“Door paprika’s te leveren, hebben we nuttig werk verricht voor de maatschappij. Daar mogen we trots op zijn.”

Heb je iets geleerd uit deze periode?

Ik heb echt meer waardering gekregen voor sommige collega’s. De kracht om ervoor te blijven gaan, is onwaarschijnlijk. Er zijn maar heel weinig mensen die zijn thuisgebleven.

Welke boodschap wil je nog kwijt aan je collega’s?

Ik wil ze gewoon graag bedanken voor hun inzet de voorbije periode. We hebben met z’n allen onze schouders eronder gezet en zoveel mogelijk gezonde paprika’s geoogst. Voeding is essentieel, als er geen eten meer is, stopt het. We hebben nuttig werk geleverd voor de maatschappij en daar mogen we best trots op zijn.

 

Volg jij North Sea Port al?