Ronny van Vloot

Vloot baat verschillende veerdiensten uit, zoals in de Gentse Kanaalzone, en is als rederij gespecialiseerd in overheidsvaartuigen voor heel wat verschillende opdrachten. De organisatie is actief in Antwerpen, Gent, Oostende en Nieuwpoort en telt meer dan 550 collega's die er elke dag voor gaan, ook in coronatijden.

#doorwerkers tijdens Corona

Wat vind je het leukste aan je job?

Als schipper hebben we veel vrijheid. We kunnen kiezen wanneer we binnen of buiten willen zijn, we spreken dit gewoon af met de collega’s. Een bureaujob is niets voor mij.

Hoe anders zijn jouw werkdagen nu?

In feite is mijn job hetzelfde gebleven, alleen is het een pak rustiger dan vroeger. In het begin van de maatregelen als de mensen thuis moesten blijven, was het heel mooi weer. Toen merkte ik wel dat het aantal fietsers die het veer namen minder sterk daalde dan de auto’s, er waren beduidend minder auto’s en er was minder vrachtverkeer. We houden natuurlijk ook rekening met de opgelegde maatregelen. Al is afstand houden niet altijd makkelijk op een beperkte oppervlakte. Bij elke shiftwissel als er een nieuwe schipper overneemt, ontsmetten we alles en in de stuurhut gebruiken we desinfecterende sprays. We dragen ook mondmaskers om elkaar te beschermen.

Wat geeft jou moed om door te gaan?

Ik heb het geluk dat ik niet ziek ben en dat ik kan blijven werken. Volgens mij is het belangrijk om zoveel mogelijk je routine aan te houden. Ik ga er eigenlijk goed mee om.

“De jongere generatie heeft in het algemeen meer nood aan vrijheid . Ik wil vooral dat we veilig zijn.”

Heb je iets geleerd uit deze periode?

Ja, dat er twee soorten mensen zijn: mensen die zich aan de regels houden en anderen die er hun voeten aan vegen. Pas op, de meeste snappen echt wel dat ze het serieus moeten nemen. Mensen zijn ook tot veel in staat. Hoe ouder je bent, hoe meer je kan berusten in de situatie, wij hebben onze “jongere” tijd al gehad en willen nu vooral veiligheid. Maar alles samen ben ik aangenaam verrast, de meeste doen het goed.

Welke boodschap wil je nog kwijt aan je collega’s?

Daar kan ik kort over zijn. We doen allemaal wat we moeten doen en we moeten vooral zo voortdoen!

 

Volg jij North Sea Port al?