Nieuws

Tailormade Logistics voegt eerst elektrische vrachtwagens toe aan zijn vloot

Gepubliceerd op di 23 mei 2023
Tailormade Logistics nam op dinsdag 23 mei op zijn site in Gent voor het eerst twee elektrische vrachtwagens in gebruik. De trucks worden ingezet om truckcabines van het spoor naar de Volvo Trucksfabriek in de haven te brengen.

De internationale transport en logistieke dienstverlener Tailormade Logistics (TML) won recent nog de ‘Transport & Logistics Green Truck Award 2023’. Met deze twee e-trucks zet deze pionier binnen de logistieke sector nieuwe stappen op het vlak van duurzaamheid. De twee elektrische vrachtwagens verlagen de CO2-uitstoot van de vloot en vergroten het aandeel van alternatieve brandstoffen en aandrijvingen. De voertuigen worden geleverd door Volvo Trucks, een van de grootste werkgevers in North Sea Port. 

TML COO Michael Meyers: “Het reduceren van de gereden kilometers en het verminderen van de CO2-uitstoot van onze operationele activiteiten zijn uiteraard belangrijk, maar enkel hierop focussen is niet voldoende. Wij zetten in op duurzaamheid op alle vlakken, een shift van wegvervoer naar multimodaal, HVO als alternatieve brandstof, zonnepanelen en laadpunten op onze logistieke sites, de elektrificatie van het bedrijfswagenpark, het reduceren van afvalstromen en maximaal hergebruiken en recycleren.”

Last mile transport binnen North Sea Port

Deze eerste 2 elektrische vrachtwagens zullen door Van Hove & Co, sinds maart dit jaar een Business Unit binnen Tailormade Logistics, ingezet worden voor vervoer binnen de haven in Gent. Volvo Truck cabines worden via het spoor tot in de haven gebracht en volgens het ‘Just In Sequence’ principe met de FM Electric naar de Volvo Trucksfabriek in Gent/Oostakker gebracht. Frank Kimpe, Managing Director Volvo Truck Belgium: “De Volvo FM Electric maakt deel uit van ons groeiende gamma zware elektrische vrachtwagens.”

Klimaatneutrale haven

Fred Baert, commercieel manager North Sea Port: “Tailormade Logistics, Van Hove & Co en Volvo Trucks Belgium laten samen zien dat het ook mogelijk is om de ‘last mile’ in het goederentransport tussen een terminal en een bedrijf te verduurzamen. Dit draagt bij tot de vermindering van de CO2-uitstoot en een klimaatneutrale haven in 2050.”

Schepen Bracke: “Het valt me op dat ik tegenwoordig vaak in de haven moet zijn om een duurzaam initiatief te belichten. Je merkt aan alles dat onze haven, onze bedrijven, in beweging zijn. Iedereen werkt aan hetzelfde doel: de CO2-uitstoot halveren tegen 2030 en volledig klimaatneutraal zijn in 2050. Dat een Gents transportbedrijf als Tailormade Logistics inzet op elektrificatie en daarvoor samenwerkt met Volvo Trucks, een andere speler uit onze haven, kan ik alleen maar toejuichen.”

Over Tailormade Logistics

Tailormade Logistics (TML) werd in 1996 opgericht. Vandaag is TML een internationale transport en logistieke dienstverlener met 450.000 m2 magazijnen en een eigen vloot van 600 voertuigen, 950 trailers en 550 containers. TML stelt 1.250 mensen te werk op zijn 28 sites in België, Bulgarije, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Beeld (vlnr): Gentse havenschepen Sofie Bracke, Frank Kimpe (Managing Director Volvo Truck Belgium), Frank Van Hove (Operations Manager Van Hove & Co) en Michael Meyers (COO van TML).