Theo van Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en werkt dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Daarnaast werkt Rijkswaterstaat dagelijks aan wegen en vaarwegen, waarmee mensen en goederen vlot en veilig hun bestemming bereiken. Ze leggen rijstroken, bruggen, viaducten, tunnels, sluizen en stuwen aan en onderhouden de bestaande infrastructuur, ook in coronatijden.

#doorwerkers tijdens Corona

Wat vind je het leukste aan je job?

Mijn baan als mobiel verkeersleider is de leukste die er is. Elke dag is anders, elke situatie is anders. Als er trossen of balken op het water drijven, vissen we die eruit. We beheren de ligplaatsen en we zijn de oren en ogen van de regio verkeersleider. Ik heb contact met schippers, met loodsen, met externe diensten en bedrijven. En de vrijheid aan boord is heerlijk, ik zou niet graag acht uur per dag op een stoel zitten.

Hoe anders zijn jouw werkdagen nu?

Ik doe ook de inspecties op binnenvaartschepen en dat staat nu wel op een laag pitje door de maatregelen. Enkel in noodsituaties gaan we aan boord. De schippers spreken we aan vanaf de patrouilleboot en met voldoende afstand. Ik heb mijn handen nog nooit zo vaak gewassen als de voorbije weken! En voor we de wacht overdragen aan de nieuwe ploeg maken we alles schoon. Er is veel veranderd, maar het is goed werkbaar. Je weet ook dat het tijdelijk is, zodra er een vaccin is, wordt alles weer normaal.

“Voor het milieu is de coronacrisis een goeie zaak. Dat vind ik fijn nieuws.”

Wat geeft jou moed om door te gaan?

Het werk op zich, want dat is hartstikke leuk. Ik heb ook een duidelijk doel voor ogen: zorgen voor een vlotte en veilige doorstroming van het scheepvaartverkeer. De maatregelen hebben ook een positieve impact op het milieu, dat vind ik fijn nieuws.

Heb je iets geleerd uit deze periode?

Ik hoor in de wandelgangen dat sommige mensen het echt gehad hebben thuis, maar tegelijkertijd denk ik dat telewerken een langetermijnoplossing kan zijn voor de fileproblematiek. Anderzijds is er ook echt nood aan sociaal contact. Een collega van mij moest een opleiding volgen via de pc en dat was toch niet te vergelijken met hoe het er in het echt aan toe zou gaan. Sommige dingen kan je gewoon niet vervangen door computers en gsm’s.

Welke boodschap wil je nog kwijt aan je collega’s?

Met onze huidige werkwijze kunnen we Covid-19 buiten de deur houden. We moeten met z’n allen volhouden en hopen op een vaccin, zodat we daarna weer gewoon ‘normaal’ kunnen doen.

 

Volg jij North Sea Port al?