Havendagdorp Vlissingen: stel vragen aan de douane

Wat kan je doen?

Een veilig Nederland en Europa. Dat is waaraan de Douane werkt.

De Douane houdt toezicht op goederen die de grens over gaan, om Europa en zijn inwoners te beschermen. Ze letten daarbij vooral op zaken die te maken hebben met veiligheid, gezondheid, economie en milieu. Veel zaken mogen gewoon de grens over. Maar soms alleen als de juiste papieren aanwezig zijn, zoals bij vlees, dieren en planten. Dat checken ze dan. Sommige dingen mogen het land nooit in. Drugs zijn een bekend voorbeeld.

Ongeveer 1/3 van alle goederen voor Europa komt in Nederland aan, vooral in de Rotterdamse haven maar ook in de havens van Vlissingen en Terneuzen. Daarom moet de Douane slim werken. Ze controleren gericht, op basis van informatie en risico’s die ze afleiden uit data. En met de meest moderne middelen.

Een aantal van deze middelen worden tijdens deze Havendag gepresenteerd, zoals de mobiele X-ray (container) scan en de nieuwste pakketscan. De douane is ook aanwezig met een stand waar onderwerpen worden uitgelegd en vragen mogen worden gesteld m.b.t. veiligheid, gezondheid, economie en milieu (VGEM). Ook is een 4x4 voertuig met personeel aanwezig. Met dit voertuig houdt de Douane letterlijk toezicht op de buitengrens van Europa.

Kinderen zijn welkom.

De activiteit is deels toegankelijk voor mindervaliden. De mobiele containerscan is niet toegankelijk voor mindervaliden. 

Adres van de activiteit

Havendagdorp Vlissingen.

Website douane

Ontdek de activiteiten in Vlissingen