Nieuws

Freepoint Eco-Systems gaat overeenkomst met North Sea Port aan voor een recyclingfaciliteit voor plastic in Europa

Gepubliceerd op vr 31 mei 2024
Freepoint Eco-Systems Belgium NV en North Sea Port kondigen (30 mei 2024) een concessieovereenkomst aan voor de ontwikkeling van Freepoints eerste geavanceerde recyclagefaciliteit voor plastic in Europa. De faciliteit komt aan het Kluizendok in Gent.

Bij oplevering zal dit een van de grootste recyclingfaciliteiten voor plastic ter wereld zijn. De locatie is gelegen op de linkeroever van het Kanaal Gent-Terneuzen in België, binnen het havengebied van North Sea Port. 

Freepoint Eco-Systems wil een ISCC-Plus gecertificeerde geavanceerde recyclingfaciliteit bouwen. De ultramoderne faciliteit zal afgedankt plastic afval recycleren, zodat het niet verbrand hoeft te worden. De faciliteit zal een oppervlakte hebben van 10 hectare, momenteel onbebouwd land. Het zal jaarlijks ongeveer 80.000 ton afvalplastic kunnen recyclen. Het project kan in de toekomst nog uitgebreid worden met een perceel waar tot 160.000 ton afvalplastic per jaar gerecycleerd kan worden. Freepoint Eco-Systems is momenteel bezig met de inkoop van grondstoffen en de financiële planning, met als doel om het project eind 2024 af te ronden. De bouw zal beginnen zodra de vergunningsprocedure is afgerond, naar verwachting in 2025.

Eerste vestiging in Europa

Freepoint Eco-Systems is gespecialiseerd in de ontwikkeling en exploitatie van geavanceerde recyclingfaciliteiten voor plastic wereldwijd. De locatie in Gent is de eerste van verschillende Europese projecten die momenteel in ontwikkeling zijn.

“De aankondiging van onze eerste Europese vestiging betekent de volgende fase in onze wereldwijde strategie”, aldus Managing Director Oscar Gutierrez van Freepoint Eco-Systems. “We kijken ernaar uit om de Europese afvalverwerkingsindustrie te ondersteunen en oplossingen te bieden voor moeilijk te recyclen plasticstromen. Onze plannen onderstrepen onze toewijding aan de petrochemische industrie bij het bereiken van haar doel om de circulaire economie te ontwikkelen en te voldoen aan de doelstellingen voor koolstofarme grondstoffen.” 

“De strategische locatie van North Sea Port sluit perfect aan bij ons bedrijfsmodel om op schaal infrastructuur voor de circulaire economie te bouwen met toegang tot superieure logistiek. Hierdoor kunnen we onze wereldwijde klanten beter van dienst zijn,” aldus Gutierrez. “We willen North Sea Port en Flanders Investment and Trade bedanken voor hun geloof in onze missie en voor de nodige steun om dit project op te starten. Ons team kijkt ernaar uit om samen vorm te geven aan een duurzamere toekomst.”

Daan Schalck, CEO van North Sea Port: “We zijn zeer verheugd om zo'n grote industriële investering te mogen onthalen. We stimuleren de ontwikkeling van circulaire ketens, waarin grondstoffen en producten voortdurend worden hergebruikt. Als haven hebben we uitstekende toegang tot de grondstoffen van morgen binnen ons circulaire landschap. Als veelzijdige multimodale hub voor wereldwijde handelsstromen kunnen we het vlotte transport van goederen via West-Europese binnenwateren, snelwegen, spoorwegen en pijpleidingen garanderen. Als voorloper in de circulaire revolutie zijn we verheugd om samen te werken met Freepoint Eco-Systems' eerste geavanceerde recyclingfaciliteit voor plastic in Europa.”

Jan Jambon, minister-president van Vlaanderen: “Plastic afval en de afname ervan is een uitdaging voor alle landen en regio's wereldwijd. Vlaanderen streeft naar een groenere toekomst, waarin industrie en klimaat in harmonie zijn. De samenwerking tussen Freepoint Eco-Systems en North Sea Port is daarom een enorme sprong voorwaarts om dit doel te bereiken.”

“Flanders Investment & Trade is verheugd om twee revolutionaire krachten te verbinden in het bouwen van een ecologisch ecosysteem voor de toekomst. Met één van de grootste recyclinghubs voor plastic wereldwijd zal Vlaanderen nu niet alleen koploper zijn op dit gebied, maar ook investeren in een groenere toekomst voor ons allemaal,” zei Joy Donné, CEO van Flanders Investment and Trade.

Over Freepoint Eco-Systems

Freepoint Eco-Systems Belgium NV is een dochteronderneming van Freepoint Commodities LLC, een wereldwijde grondstoffenhandelaar die diensten voor supply chain management en milieuvriendelijke producten en oplossingen aan klanten levert. Freepoint Eco-Systems richt zich onder andere op het inzamelen van afvalplastic dat niet wordt gerecycled en het omzetten van dat afval in herbruikbare producten via geavanceerde recyclingfaciliteiten. Freepoint Eco-Systems is actief in de VS, Europa en Azië.

Website Freepoint Eco-Systems