Grenscontroleposten

North Sea Port is een buitengrens van de Europese Unie (EU). Na inklaring in North Sea Port kunnen goederen vrij door de EU lidstaten reizen. De Douane en het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) of de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), zorgen voor controles op deze goederen. De checks voor producten van dierlijke oorsprong, voeren zij onder meer uit op een van de Grenscontroleposten in North Sea Port.

Vlot, veilig en efficiënt Europa in

Veterinaire producten die wereldwijd binnenkomen in North Sea Port, kunnen op vlotte, veilige en efficiënte wijze verder vervoerd worden in West-Europa. North Sea Port faciliteert een optimale dienstverlening voor de invoer van deze producten van buiten de Europese Unie. Hiervoor zijn Grenscontroleposten actief in ons havengebied, evenals 2 inspectiecentra (als satelliet van de Grenscontrolepost). 

De verschillende Grenscontroleposten zitten dicht bij jou als eindklant in het havengebied aan zowel de Nederlandse als Belgische zijde van de grens. Bovendien zitten meerdere diensten en controles samen onder één dak bij de Grenscontrolepost in Gent. Hierdoor staan we in voor efficiënte en vlotte afhandeling van de goederen en is North Sea Port een one stop hub. 

Daarnaast biedt North Sea Port als multimodale diepzeehaven de ideale uitvalsbasis voor verder transport landinwaarts - bijvoorbeeld via containeroverslag - dankzij zijn uitgebreide netwerk van achterlandverbindingen.

Locaties en vergunningen

Aan Nederlandse zijde gebeuren de keuringen voor veterinaire producten bij Kloosterboer in Vlissingen. Voor de controles aan Belgische zijde zijn de Inspectie Centra (IC) van Katoen Natie en SEA-Tank Terminal in Gent aangewezen. In de loop van 2021 opent North Sea Port een nieuwe Grenscontrolepost voor veterinaire producten. 

Bekijk hieronder een gedetailleerd overzicht van alle locaties. 

Vlissingen

Aan Nederlandse zijde gebeuren de keuringen voor veterinaire producten bij Kloosterboer in Vlissingen. Vergunnende partij is hier de NVWA. Je kunt hier terecht voor verpakte goederen voor humane consumptie en bevroren, verpakte goederen voor niet-humane consumptie. 

 

Locatie Kloosterboer (Vlissingen)
Erkenning HC(2) en NHC(FR)(2)
Producten Verpakte goederen voor humane consumptie en bevroren, verpakte goederen voor niet-humane consumptie.

Gent

Sinds oktober 2021 is de nieuwe Grenscontrolepost voor veterinaire producten in North Sea Port geopend. Daarvoor werkte de haven samen met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de douane. Onder één dak kunnen zij nu goederen controleren, stalen in het laboratorium onderzoeken en administratieve verrichtingen afhandelen.

Voor binnenvaart geldt dat North Sea Port in Gent opgegeven kan worden als eerste haven, ook als lading eerst toekomt in de haven van Antwerpen. Goederen die in Antwerpen binnen komen vanuit een derde land, kunnen alle controles (Douane/FAVV) verplaatsen naar Gent, nadat de goederen per short sea shipping of binnenschip getransfereerd zijn naar Gent. 

 

Locatie North Sea Port (Gent)
Erkenning NHC-T(2), HC-T (2)
Producten Verpakte goederen voor humane en niet-humane consumptie, zowel bevroren als gekoeld.

Inspectiecentra Gent

SEA-Tank Terminal

Bij SEA-Tank Terminal bevindt zich een Inspectie Center (IC), waar je terecht kunt voor keuringen op vloeibare oliën, vetten en visolie in bulk.

Locatie SEA-Tank Terminal (Gent)
Erkenning NHC/HC-NT(4)
Producten Vloeibare oliën, vetten en visolie in bulk.
 

Katoen Natie

Bij Katoen Natie is een IC waar controles plaatsvinden voor de invoer van verpakte petfood.

Locatie Katoen Natie (Gent)
Erkenning NHC-NT(2)(1)
Producten Verpakte petfood
 

Contacten autoriteiten

Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen met de bevoegde autoriteiten.