Nieuws

Havens van Cartagena, Triëst & Monfalcone, Riga en North Sea Port starten samenwerking

Gepubliceerd op wo 19 jun 2024
Port of Cartagena, Ports of Trieste and Monfalcone, Freeport of Riga Authority en North Sea Port slaan de handen ineen. Als middelgrote Europese havens gaan ze samenwerken rond duurzaamheid, energietransitie, digitalisering en het Europese transportnetwerk.

Met de ondertekening van een verklaring gaat deze samenwerking van start. De vier havens willen hun kennis en best practices uitwisselen op het gebied van energiemanagement, inclusief de introductie van hernieuwbare energiebronnen, milieumanagement en duurzaam havenmanagement. De havens gaan ook samen commerciële belangen versterken en ladingstromen tussen de havens ondersteunen. Het delen van kennis over verdere digitalisering, zoals Port Community System (PCS) en verkeersmanagement, hoort daarbij. 

Een andere belangrijke doelstelling van het netwerk is een samenwerking voor financieringsmogelijkheden en gezamenlijke projecten in het kader van Europese subsidies. 

Netwerk middelgrote havens 

Met dit initiatief geven de vier havens het startsein voor een niet-exclusief netwerk van middelgrote havens om kennis uit te wisselen en verdere operationele samenwerking te verkennen. Het netwerk toont aan dat de Europese havengemeenschappen geëngageerd en ambitieus zijn in het bereiken van Europese doelstellingen.