Nieuws

Nieuwe Sluis in Terneuzen wordt in oktober officieel geopend

Gepubliceerd op wo 27 mrt 2024
De officiële opening van de Nieuwe Sluis zal plaatsvinden in oktober 2024. Met deze opening zijn de Noordzeesluizen klaar voor de toekomst en wordt het startsein gegeven voor verschillende festiviteiten.

De werkzaamheden voor de bouw van de Nieuwe Sluis zitten in een laatste fase. Momenteel wordt er werk gemaakt van de festiviteiten voor de opening. Naast de officiële opening zal er ook een ‘Open Dag’ op het Noordzeesluizencomplex georganiseerd worden. Dan kan je het sluizencomplex bezoeken en mee feesten.

De komende maanden gebruiken we de website www.noordzeesluizen.eu voor alle nieuws over de opening van de Nieuwe Sluis. De exacte datum volgt nog.

Belangrijk voor de toekomst

De drie Noordzeesluizen, zoals sinds kort het sluizencomplex in Terneuzen wordt genoemd, verbinden de Westerschelde met het Kanaal Gent-Terneuzen. De Nieuwe Sluis wordt een pak groter dan de bestaande Westsluis. Zo komt de deur naar het Kanaal tussen Terneuzen en Gent wijd open te staan voor grotere zeeschepen dan vandaag.

Dat biedt tal van voordelen. De bedrijven in de Kanaalzone krijgen bijkomende groeikansen. Met grotere schepen kunnen ze meer goederen in één beweging binnenhalen, wat hun logistieke kosten verlaagt en hun concurrentiepositie versterkt. Het steeds drukkere zee- en binnenvaartverkeer zal vlotter door het sluizencomplex kunnen passeren omdat er meer schutcapaciteit beschikbaar is. Het gevaar dat het uitvallen van de Westsluis de bediening van de Kanaalzone voor grotere schepen blokkeert, valt hiermee weg.

Wanneer de sluis opengaat, begint voor North Sea Port een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte zijn van het laatste nieuws en wat er staat te gebeuren? Abonneer je dan op de digitale nieuwsbrief. Onderaan iedere pagina op de website vind je hiervoor een formulier.

Foto: Nieuwe Sluis Terneuzen