Nieuws

Nieuwe Sluis Terneuzen: informatieavond op dinsdag 26 maart

Gepubliceerd op za 16 mrt 2024
De bouw van de Nieuwe Sluis in Terneuzen zit in het laatste jaar. Op de informatieavond van dinsdag 26 maart kun je je helemaal laten bijpraten. Dat kan zowel in het Portaal van Vlaanderen in Terneuzen als online.

Wat komt zoal aan bod? De laatste werkzaamheden op de Schependijk, het sluisplateau van de Nieuwe Sluis en de gebouwen, de verblijfplaatsen waar je de Noordzeesluizen van dichtbij kunt zien en de wegen op het sluizencomplex. Ook al je vragen worden beantwoord.

Om 18.30 uur én om 19.30 uur geven Harm Verbeek (Nieuwe Sluis Terneuzen) en Lisette Booij en Gerben Turkstra (aannemerscombinatie Sassevaart) een algemene presentatie over deze onderwerpen. Je kunt aansluiten op het tijdstip dat je het beste uitkomt. Vooraf aanmelden is niet nodig. Het is twee keer dezelfde presentatie.

Informatiepunten

In het Portaal van Vlaanderen staan medewerkers van Nieuwe Sluis Terneuzen en Sassevaart tussen 18 en 21 uur klaar om je meer te vertellen over bijvoorbeeld de sloop van de Middensluis, de gebouwen en de definitieve wegsituatie op het sluizencomplex.

De avond verloopt als volgt:

  • 18.00 uur: start informatieavond
  • 18.30 uur: algemene presentatie
  • 19.30 uur: algemene presentatie
  • 21.00 uur: einde informatieavond¬†

De informatieavond vindt plaats in het Portaal van Vlaanderen, Beneluxweg 101 in Terneuzen.

Ook online te bekijken

Je kunt vanaf woensdag 27 maart de presentatie ook online zien op de website www.nieuwesluisterneuzen.eu.

Belangrijk voor de toekomst 

De Noordzeesluizen, zoals sinds kort het sluizencomplex in Terneuzen wordt genoemd - verbinden de Westerschelde met het Kanaal Gent-Terneuzen. De Nieuwe Sluis wordt een pak groter dan de bestaande Westsluis. Zo komt de deur naar het Kanaal tussen Terneuzen en Gent wijd open te staan voor grotere zeeschepen dan vandaag.

Dat biedt tal van voordelen. De bedrijven in de Kanaalzone krijgen bijkomende groeikansen. Met grotere schepen kunnen ze meer goederen in één beweging binnenhalen, wat hun logistieke kosten verlaagt en hun concurrentiepositie versterkt. Het steeds drukkere zee- en binnenvaartverkeer zal vlotter door het sluizencomplex kunnen passeren omdat er meer schutcapaciteit beschikbaar is. Het gevaar dat het uitvallen van de Westsluis de bediening van de Kanaalzone voor grotere schepen blokkeert, valt hiermee weg.

Wanneer de sluis opengaat, begint voor North Sea Port een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis. In het vierde kwartaal van 2024 is het zo ver.

Foto: Nieuwe Sluis Terneuzen