Nieuws

Gentse Feesten: gratis rondvaarten in Gentse deel van North Sea Port

Gepubliceerd op di 11 jun 2024
Naar jaarlijkse gewoonte organiseert North Sea Port tijdens de Gentse Feesten haar traditionele rondvaarten in Gent. Van zondag 21 juli tot en met zondag 28 juli 2024 vaart het schip maar liefst drie keer per dag uit. De rondvaarten zijn gratis, maar inschrijven is wel verplicht.

In totaal zullen bijna 2.000 passagiers vanop het water het Gentse deel van North Sea Port van binnenuit beleven: van aan de Rigakaai – aan de rand van het centrum van Gent - tot aan Zelzate aan de Nederlands-Belgische grens. 

Vertrek aan de Rigakaai: drie afvaarten per dag 

De rondvaarten vertrekken steeds aan de Rigakaai (tegenover ‘Weba’ en ‘Decathlon’) in Gent. Ze vinden dagelijks plaats om 10.30 uur, 13.30 uur en 15.30 uur. De trip duurt anderhalf uur. Tijdens de rondvaart geeft een gids uitleg over de haven en over wat er op de kaaien en het water te zien is. Per rondvaart kunnen er 70 passagiers aan boord. 

Gratis, maar inschrijven is verplicht 

De rondvaarten zijn gratis, maar inschrijven is wel verplicht via www.northseaport.com/gentsefeesten of telefonisch via Gentinfo (tel. +32 (0)9 210 10 10). Per reservatie kan men maximum 6 personen tegelijk inschrijven. 

Het schip Jacob Van Artevelde is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Men dient zelf - eventueel onder begeleiding - een aantal passen te kunnen zetten om het schip te betreden. 

Van dok naar dok varen 

Het vertrekpunt van de rondvaart is de Rigakaai langs het Grootdok aan het zuidelijkste punt van North Sea Port in Gent. Het schip vaart vanuit het meer dan 100 jaar oude Grootdok richting het Kluizendok en terug. Onderweg ziet men onder meer zeeschepen, binnenvaartschepen, chemische bedrijven, de Ringvaart rond Gent, bergen schroot, het Sifferdok met de assemblagefabriek van Volvo Car, de sinaasappelsapterminals en graansilo’s, het Mercatordok vanwaar grote schepen met rollend materieel op en af naar Zweden en Noorwegen varen, de bedrijven aan het Rodenhuizedok die biobrandstof maken, ArcelorMittal Belgium, het Kluizendok met de containerterminal en tal van overslagkades. 

Rondvaarten, het hele jaar door 

De voorbije jaren waren deze rondvaarten tijdens de Gentse Feesten snel volzet. Geen nood, het hele jaar door biedt North Sea Port rondvaarten aan. Voor die in Vlissingen is er nog plaats in de zomermaanden en inhet najaar. Voor de rondvaart van Terneuzen naar Gent kan je nog voor die in oktober en november inschrijven. De vaart van Gent naar Terneuzen is volzet. Hiervoor inschrijven kan via www.northseaport.com/rondvaarten 

In totaal bezoeken jaarlijks 10.000 mensen gratis het grensoverschrijdende havengebied van North Sea Port via een rondvaart.