Ontdek de natuur in en rond North Sea Port

North Sea Port is meer dan haven alleen, er valt ook heel wat natuur te ontdekken te voet of met de fiets. Zo is er bijvoorbeeld De Groene Knoop bij Westdorpe, de Koegorspolder en de 14 buffergebieden in het Gentse deel van de haven.

De Groene Knoop in Westdorpe

Natuurgebied De Groene Knoop is ongeveer 60 hectare groot en ligt in Westdorpe (Nederland). Het bestaat uit drie akkerlandpolders die werden heringericht als natuurgebied na de bouw van glazen kassen voor de tuinbouw in 2013.

Koegorspolder in Axel

In 2018 realiseerde North Sea Port een tijdelijk natuurgebied in de Koegorspolder in Axel. Gebieden die nog niet nodig zijn voor economische ontwikkeling worden zo optimaal ingezet om de biodiversiteit in de haven te vergroten. Er zijn wandelpaden en waterpartijen aangelegd, bloemrijke graslanden ingezaaid, nestkasten gebouwd en scharrelvarkens uitgezet.

Fietsen in de 16 buffergebieden van de Gentse kanaalzone

Fietsen, wandelen en spelen: het kan allemaal in de 14 koppelingsgebieden of buffergebieden. Sommige zijn ingericht als natuurgebied, andere als landbouw-, bos- of recreatiegebied. Goed voor 730 ha groene buffers. Tussendoor passeer je natuurlijk bedrijventerreinen, markante infrastructuur maar ook kunst, zoals de Speybank op de hoek van het Kluizendok, het Kanaal Gent-Terneuzen en de Vasco da Gamalaan.

Er zijn 3 fietsroutes:

Het havengebied is ook vlot bereikbaar via fietssnelwegen, handig voor woon- en werkverkeer, zoals de route via Langerbrugge-eiland en via de Grote fietsring rond Gent.

Meer informatie op de site van Vlaamse Landschapsmaatschappij

Fabriek Energiek

Voor scholen en bedrijven is er nog een optie: een bezoek aan Fabriek Energiek. Dit educatief centrum voor hernieuwbare energie ligt aan de voet van de Zonneberg en geeft een heldere kijk op energietransitie en de klimaatproblematiek.

Interesse? Meer info op de site van provincie Oost-Vlaanderen