Nieuws

North Sea Port sluit met Vlissingen en Terneuzen aan bij Portbase: hergebruik data mogelijk voor hele digitale havencommunity in Nederland

Gepubliceerd op wo 26 jun 2024
Portbase maakt een koppeling met North Sea Port. Voortaan kunnen data uit de logistieke keten in Vlissingen en Terneuzen door alle Nederlandse zeehavens worden geconsulteerd en hergebruikt. Zo maken we deel uit van de Nederlandse digitale havengemeenschap, wat eenvoudiger is voor onze klanten.

Al jarenlang onderhoudt havenbedrijf North Sea Port nauwe contacten met Portbase. Met een nieuwe digitale strategie onder de arm hebben we de keuze gemaakt om de Zeeuwse havens Vlissingen en Terneuzen aan te sluiten bij Portbase. Voortaan kunnen data over de logistieke keten in de Zeeuwse havens via het Port Community System (PCS) van Portbase in heel Nederland worden gebruikt. Daarmee maken we als North Sea Port het meldingsproces in de logistieke keten eenvoudiger voor onze klanten. Het hergebruik van data zorgt voor een versnelling in het logistieke proces. Bovendien sorteren we hiermee voor op toekomstige Europese verordeningen, zoals ‘European Maritime Single Window (EMSWe)’. 

Peter Van Parys, COO van North Sea Port: “Door aan te sluiten bij het Port Community System van Portbase maken we als North Sea Port deel uit van de digitale havengemeenschap voor alle havens in Nederland. Dit past bij onze ambitie om onze digitale diensten verder uit te bouwen. Bovendien biedt deze samenwerking voor onze klanten, rederijen en scheepsagenten het grote voordeel van eenvoud. Als fusiehaven weten we maar al te goed dat dit een échte meerwaarde is.” 

Slimste havencommunity 

Ook de stem van de klant is hiermee gehoord. Want die heeft hiermee in alle eenvoud een ‘one stop shop’ voor alle Nederlandse havens. In Vlissingen en Terneuzen werd al wel door de Zeeuwse havengemeenschap gebruik gemaakt van het Port Community System van Portbase. Bijvoorbeeld voor de aangiften voor het binnenbrengen van goederen bij de Douane, de douanevoormeldingen. Maar nu gaan ook de havenmeestermeldingen via het PCS van Portbase. Inmiddels heeft een succesvolle proef plaatsgevonden voor ‘Melding Schip’, de eerste service waar North Sea Port op aansluit. Zo kan een schip zich nu ook vlot via Portbase aanmelden alvorens het effectief de haven binnenvaart. 

Iwan van der Wolf, CEO Portbase: “We zijn blij en trots dat North Sea Port met Vlissingen en Terneuzen onderdeel zijn van onze community. Met deze samenwerking verstevigen we de positie van Nederland als centrale logistieke hub voor Noordwest-Europa. Samen bouwen we de slimste havencommunities.” 

Eenduidig voor heel Nederland 

In de volgende fase zal er een uitbreiding plaatsvinden met andere havenmeesterservices. Het aanmelden voor bijvoorbeeld agenten, cargadoors of rederijen wordt daardoor eenduidig voor heel Nederland. Daarnaast is er sprake van hergebruik van data en een koppeling met Douane-processen. 

Verder betekent het dat Portbase - buiten de havenmeesterservices – ook andere projecten kan oppakken die voor Vlissingen en Terneuzen relevant zijn. Zo kan het Zeeuwse gedeelte van de havencommunity geïnformeerd worden over grote projecten zoals het Import Control System 2 (ICS2), het nieuwe EU-cargo-informatiesysteem dat de vrije doorstroming van de handel zal vereenvoudigen via geoptimaliseerde en datagestuurde douaneveiligheidsprocessen. 

De samenwerkingsovereenkomst werd op dinsdag 25 juni 2024 ondertekend. 

Over Portbase

Portbase is een dochteronderneming van de havens van Rotterdam (75%) en Amsterdam (25%). Het zorgt ervoor dat de digitale haveninfrastructuur en de kernprocessen in alle Nederlandse havens digitaal goed op orde zijn. Portbase is een not-for-profit organisatie die cost-based opereert en een neutrale positie heeft in de Nederlandse havens. Ze acteert als regisseur om partijen bij elkaar te brengen, maakt afspraken om samenwerking te bevorderen en beheert het Nederlandse Port Community System dat alle partijen in de logistieke ketens digitaal aan elkaar verbindt. Portbase faciliteert datadeling tussen bedrijven en informatie-uitwisseling met overheden zodat iedereen sneller, efficiënter en tegen lagere kosten kan werken. Samen met de groeiende community (6.200 nationale en internationale organisaties) maakt Portbase het delen van data steeds waardevoller.