Nieuws

Verplicht aanmeren voor binnenvaart aan ligplaatsen met walstroom voor vermindering hinder en uitstoot in havengebied North Sea Port

Gepubliceerd op ma 24 jun 2024
Voor binnenvaart met walstroomvoorzieningen wordt het verplicht aan te meren op ligplaatsen waar walstroom is voorzien. Met totaal drieëntwintig walstroomkasten neemt het havenbedrijf een grote stap richting duurzaamheid. Deze bieden voor de samenleving vele voordelen, zoals reductie van emissies.

Eerder vorig jaar kondigde het Nederlandse ministerie van Infrastructuur aan de komende jaren 140 miljoen euro te willen investeren om walstroominstallaties in zeehavens te realiseren zodat vervuilende dieselgeneratoren niet hoeven te draaien en geluidsoverlast wordt verminderd. Aan de Belgische kant van de haven bestaat de Green Deal Binnenvaart samenwerking waar vergelijkbare duurzame projecten worden opgestart. 

Verplicht aan walstroom 

Per 1 juli 2024 wordt het verplicht voor binnenvaartschepen, die uitgerust zijn met walstroomvoorzieningen, om in eerste instantie aan te meren aan een kade waar walstroom is én deze te gebruiken in plaats van de vervuilende dieselgeneratoren. Deze nieuwe regelgeving zorgt voor circa 340T CO2 reductie op jaarbasis. Binnen de havenontwikkeling stelt het havenbedrijf North Sea Port verduurzaming voorop. “De realisatie van walstroominfrastructuur is hierbij cruciaal", aldus CEO Daan Schalck. 

Meer informatie over de locaties walstroompunten op de pagina walstroom

Met de app Connect4Shore

Inmiddels zijn er diverse walstroomkasten beschikbaar in North Sea Port. De walstroomvoorzieningen worden aangeboden door North Sea Port en Connect4Shore. Voor alle praktische informatie, aanmelden en een overzicht van walstroomkasten kan je de website van Connect4Shore direct bezoeken.

Naar de website van Connect4Shore