Scheepsafval binnenvaart

Wil je afval of huisvuil afgeven? Daarvoor zijn er verschillende mogelijkheden binnen de havens van North Sea Port.

Huisvuil afgeven

Vlissingen en Terneuzen

In Vlissingen en Terneuzen kun je gebruik maken van diverse containers voor de afgifte van huishoudelijk afval. Een overzicht van afgiftepunten in Vlissingen en Terneuzen vind je hieronder.

Gent

Huishoudelijk afval in het Gentse deel van North Sea Port kun je afzetten op de kade en daarna melden aan North Sea Port. Wij zorgen dat het afval wordt opgehaald. Vermeld daarin het aantal zakken, exacte locatie, datum van afgifte en naam/europanummer van het schip.

Huisvuil melden (Gent)

Sluikstort

Afvalafgifte zonder registratie wordt beschouwd als sluikstorten. Abnormale hoeveelheden van alle soorten afval kunnen we weigeren. North Sea Port kan met grondige reden op elk moment een afgifte stoppen of weigeren. 

Passagiersschepen

Passagiersschepen kunnen een beroep doen op private bedrijven of North Sea Port om hun afval in te leveren.

Afgiftepunten huishoudelijk afval

Vlissingen en Terneuzen

In Vlissingen en Terneuzen staan diverse containers waarin schippers huishoudelijk afval kwijt kunnen. Een afvalophaaldienst komt deze legen. Je vindt afgiftepunten bij: 

 

Locatie Afgiftepunt
Vlissingen Wachtpalen
Vlissingen Wachtpalen Kegels
Terneuzen Zijkanaal A Oost (Beneluxkade)
Terneuzen Beurtvaartkade 
Terneuzen Noorddok/Noorderkanaalhaven
Terneuzen Zevenaarhaven 
Sluiskil Groene Wal / Zijkanaal C 
Sas van Gent Zijkanaal E 
Sluizen Terneuzen Afgiftepunt van Rijkswaterstaat

Olie en vethoudend afval

Vlissingen en Terneuzen

De afgifte van olie en oliehoudend afval in Vlissingen en Terneuzen verloopt via Martens Renewables. Kijk op de website voor meer infomatie en de procedures. 

Gent

Olie en vethoudend scheepsbedrijfsafval kan in Gent gratis worden afgegeven aan de bilgesboot Martens 8. Het binnenvaartschip moet wel een bilgesboekje hebben en aan de volgende voorwaarden voldoen: 

  • Minimaal 1.000 tot maximaal 6.000 liter bilgewater
  • Maximaal 5 jerrycans van 20kg (maximaal 100kg olie- en schroefasvetten)
  • 5 zakken van 20 kg (maximaal 100kg poetslappen)
  • Maximaal 100kg gebruikte filters. 

Afgifte is op afspraak en mogelijk op elke werkdag (niet op feestdagen) van 7.30 tot 16.30 uur. Een afspraak maken kan via het aanvraagformulier van de Binnenvaartservices. 

Afspraak maken Binnenvaartservices

Tarieven afgifte afval

Passagiersschepen kunnen een beroep doen op private bedrijven of North Sea Port om hun afval in te leveren. Hiervoor moet een vergoeding betaald worden. Ook voor huishoudelijk niet-gevaarlijk scheepsafval vervuild door andere afvalresten wordt een vergoeding gevraagd.

Terugnameplicht

Afgifte van ladingrestanten, waswaters, goederen waarvoor een terugnameplicht bestaat zoals huishoudtoestellen, autobanden, accu’s en ander scheepsbedrijfsafval kunnen schippers afgeven aan private bedrijven. De kosten hiervan worden rechtstreeks betaald aan deze bedrijven