Bezoek de expositie

De expositie in het Havenhuis laat de hedendaagse fusiehaven North Sea Port zien: het 9.100-hectare-grote grensoverschrijdende havengebied, dat zich 60 kilometer lang uitstrekt van het Nederlandse Vlissingen, Borsele en Terneuzen tot in Gent in België waar bijna 100.000 mensen (in)direct werken in 525 bedrijven.

Op een maquette is het hele havengebied in reliëf uitgesneden. Rond de maquette staan enkele ipads opgesteld waarmee je het havengebied in beeld krijgt. Door die op de maquette te richten komt de informatie tevoorschijn, in zogenoemde augmented reality: de grenzen van het havengebied, het Kanaal Gent-Terneuzen en de Westerschelde, de havens/dokken, wegen, spoorlijnen, natuur- en buffergebieden, bedrijventerreinen, windmolens, namen van de steden en gemeenten in en rond het havengebied. Filmpjes tonen het binnenkomen van schepen en het lossen, het opslaan, het opnieuw laden en het verder vervoeren van goederen. Zo komen bedrijven, schepen en haveninfrastructuur in beeld. De bezoeker krijgt beelden te zien van locaties in het havengebied waar je als bezoeker nooit kan of mag komen.

De videowall toont in diverse video’s langzaam voortschrijdende beelden, die je haast letterlijk de haven intrekken. Op de beelden worden tal van feiten en cijfers getoond: North Sea Port als logistiek knooppunt centraal in Europa en als multimodale haven die ontsloten wordt via binnenvaart, spoor, weg en pijpleiding. Of over de plaats van de haven in de Europese top 10, cijfers over oppervlakte, grootte van het gebied, spoor, wegen, havens/dokken, toegevoegde waarde. En de belangrijkste handelspartners, de verschillende soorten goederen en producten, 1.000 hectare ruimte om te ontwikkelen. En over duurzaamheid op het vlak van vergroening van de energiebevoorrading en de ontwikkeling van infrastructuur.

Openingsuren

De expositie kan je zowel individueel als in groep gratis bezoeken, telkens van dinsdag tot en met zaterdag. Het Havenhuis is rolstoeltoegankelijk, er zijn een rolstoelramp en een lift aanwezig.

  • Individueel: van 11 tot 18 uur. 
    De ruimtes waarin de expositie is ondergebracht zijn beperkt in capaciteit tot maximum 25 personen. Er kunnen wel eens wachttijden van toepassing zijn. 
  • Groepen: kunnen vooraf een reservatie boeken. 
    Elke dag kunnen groepen de expositie bezoeken. Groepen kunnen maximaal 25 personen tellen.

Sinds 1 januari 2020 is in Gent een lage emissie-zone van kracht. Dat betekent dat niet alle auto’s nog het centrum (het gebied binnen de R4) mogen inrijden. Op de website van Stad Gent kun je je wagen checken. Dat gebeurt op basis van je nummerplaat.

Indien je wagen niet zomaar mag binnenrijden, zijn er ook andere mogelijkheden zoals het openbaar vervoer of een dagpas. De website van Stad Gent biedt je meer info over alle opties.